Discursul lui Berlusconi în sala de judecată în atenţia presei italiene

După opt ani, Silvio Berlusconi a vorbit pentru prima dată în sala de judecată a Tribunalului din Milano, scriu marţi principalele cotidiene italiene. La ieşirea din Palatul Justiţiei, prim-ministrul a abordat cu jurnaliştii şi evenimentele de importanţă internaţională cum ar fi moartea lui ben Laden.

Cotidianul Corriere della Sera scrie că premierul Silvio Berlusconi, acuzat de fraudă fiscală în procesul „Mediatrade”, a explicat luni judecătorilor că este normal ca o societate care se ocupă de comercializarea drepturilor de autor pentru televiziune să folosească intermediari.

O parte din sumele pe care procurorii le consideră „umflate”, pentru a facilita circulaţia banilor proveniţi ilegal, reprezintă tocmai comisionul pentru intermediari. Premierul, împreună cu fiul său Pier Silvio şi alte opt persoane, sunt anchetaţi pentru neregularităţi în cumpărarea drepturilor de autor pentru televiziune. Potrivit acuzării, aceste drepturi au fost cumpărate la suprapreţ pentru a facilita circulaţia fondurilor ilegale.

În reconstituirea faptelor, procurorii Fabio De Pasquale şi Sergio Spadaro au vorbit despre un sistem creat în anii ’80 care a permis acuzaţilor să câştige 34 de milioane de dolari prin cumpărarea drepturilor de televiziune de la Paramount la suprapreţ cu ajutorul unor societăţi comerciale fantomă.

Înainte de a intra în sala de judecată, premierul, citat de cotidianul Il Messaggero, a repetat cât de umilitor este pentru o persoană cu funcţii înalte în stat să „petreacă ore la tribunal în timp ce pe plan internaţional au loc schimbări istorice”.

Silvio Berlusconi a amintit că nu a fost condamnat în nici unul dintre ce 24 de procese care i s-au deschis din 1994 de când a decis să intre în politică. „Este încă o dovadă că magistratura complotează cu politica de stânga să mă trimită acasă folosind aparatul justiţiei”, a explicat prim-ministrul înainte de a intra în sala de judecată.

După patru ore de discuţii în camera de consiliu a colegiului de judecată de la Tribunalul din Milano, premierul a părăsit Palatul de Justiţie. Cotidianul La Stampa transcrie declaraţiile acordate la ieşirea din tribunal cu privire la situaţia internaţională.

Silvio Berlusconi a salutat operaţiunea forţelor armate americane în urma căreia l-au ucis pe Osama ben Laden. „O veste pe care o aşteptăm de zece ani. Vom fi în alertă maximă pentru a preveni eventualele atacuri teroriste”, a precizat premierul italian.

În acelaşi timp, Berlusconi a declarat că nu este îngrijorat de afirmaţiile lui Muammar Gaddafi, care a declarat război Italiei în urma deciziei guvernului de la Roma de a bombarda Libia. Demnitarul italian a apreciat că reacţia colonelului libian este normală având în vedere că cele două ţări au semnat un Tratat de prietenie, dar ameninţarea, a spus el, nu are fundament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.