Europa are nevoie de o victorie care să o îmbărbăteze, similar actualului succes al SUA

Uniunea Europeană în general şi zona euro în special ar putea face ceva pentru a-şi creşte moralul asemănător succesului înregistrat de SUA prin uciderea lui Osama ben Laden, scrie Wall Street Journal /WSJ/ în ediţia de marţi.

A trecut un an de la începerea luptei pentru a păstra intactă zona euro, atunci când Grecia a devenit primul membru al eurozonei în căutarea unui plan de salvare. Europa are nevoie cu disperare de o victorie, scrie WSJ, deşi în prezent îi lipseşte o viziune asupra viitorului său, care să îi convingă pe cetăţenii săi că un astfel de lucru este posibil.

Cetăţenii trebuie să creadă că problemele economice cu care se confruntă pot fi abordate şi că victoria în această luptă va face din Europa un loc mai bun. Această necesitate este deosebit de urgentă în cele trei ţări care au fost nevoite să caute sprijin financiar de la restul zonei euro /Grecia, Irlanda şi Portugalia/ şi de la Fondul Monetar Internaţional /FMI/, şi în Spania.

Pe de altă parte, exact în momentul în care politicienilor la nivel naţional li se cere să promoveze schimbarea, autoritatea lor a fost mult diminuată.

Pentru mulţi alegători, ei nu par nimic mai mult decât vasali ai marilor puteri, care presează în direcţia unor reforme mandatate de UE şi FMI în schimbul unor bani care vor sta puţin timp în vistieria naţională înainte de a fi predaţi către deţinătorii de obligaţiuni, dintre care mulţi sunt bănci cu sediul în Germania şi Franţa.

Acest lucru a creat un fel de lipsă de speranţă şi de apatie – ultimul lucru de care este nevoie atunci când aceste naţiuni sunt confruntate cu provocări importante.

O mare parte din durerea pe care o vor suferi aceste naţiuni nu rezultă în mod mod specific de pe urma problemelor la nivel naţional.

Spre exemplu, insistenţa factorilor de decizie politică din zona euro că restructurarea datoriilor nu reprezintă o opţiune nu este motivată de preocuparea pentru impactul pe care un astfel de pas l-ar putea avea asupra economiilor din Grecia, Irlanda şi Portugalia, ci din cauza implicaţiilor sale mai ample pentru moneda băncilor din zona euro, deja slăbite de alte eşecuri de management şi reglementare.

Există probabil o cale pentru a da o oarecare speranţă acelor state din zona euro care au nevoie disperată de ea, însă pentru acest lucru este necesar ca politicienii germani să înceteze să se codească şi să fie mai constructivi.

Pe măsură ce lunile trec, a devenit din ce în ce mai clar că cea mai mare economie din eurozonă, Germania, şi-a asigurat o victorie importantă în lupta cu spectrul de probleme economice.

Dacă la momentul începutului secolului al XXI-lea, odată puternica economie germană se afla într-o stare proastă, Berlinul a reuşit ulterior să îşi reformeze piaţa muncii, să reducă alocaţiile şomerilor şi măsurile de protecţie socială ale lucrătorilor.

Pe de altă parte, nu orice pas de pe calea pe care a luat-o Germania este posibil pentru alţii. În plus, s-ar putea ca, dacă Germania nu deviază de la această cale pentru a permite mai multe cheltuieli de consum şi mai multe importuri, niciunul din paşii care alcătuiesc calea pe care a urmat-o să fie posibil pentru vreo altă naţiune a zonei euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.