Fostul şef al Vămii Siret şi alţi 44 de poliţişti de frontieră vor fi judecaţi în libertate

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, miercuri, judecarea în libertate a fostului şef al Vămii Siret, Aurel Anea şi a 44 de inculpaţi trimişi în judecată la Curtea de Apel Suceava de către procurorii anticorupţie.

ÎCCJ a admis recursurile acestora la decizia Curţii de Apel Suceava, care hotărâse judecarea acestora în stare de arest preventiv.

În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 62 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, judeţul Suceava, precum şi patru lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis pe 27 aprilie, în sarcina inculpaţilor s-au reţinut infracţiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată şi constituire – aderare – sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Dintre persoanele deferite justiţiei în acest dosar, 49 de inculpaţi erau stare de arest preventiv, printre care fostul şef al PTF Siret, comisar de poliţie Aurel Anea, dar şi şefi de tură.

DNA precizează că ceilalţi 17 inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de libertate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de peste 3,6 milioane lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă.

DNA precizează că banii colectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împărţiţi conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita încasată în cursul turei. Sumele erau cuprinse între 8.000 de lei şi 25.000 de lei, în funcţie de riscul asumat şi de ‘încasările’ realizate.

De asemenea, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, inculpaţii Simion Coroliuc, Nicu – Cezar Schipor, Sorin Constantin Şcladan şi Lazăr Ungureanu, în calitate de lucrători vamali (şefi de tură), au dat inculpatului Anea, şef al PTF Siret, aproximativ 24.000 lei, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi urmărirea respectării legii de către întregul personal din punctul de trecere a frontierei.

În vederea confiscării sumelor de bani care au făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile identificate ca aparţinând inculpaţilor, precum şi pe sumele de bani identificate la percheziţii, în valoare de aproximativ 345.000 lei, 130.000 euro, 6.800 USD şi 335 lire sterline.

În 4 februarie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 59 de inculpaţi. În aceeaşi zi Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestora, iar pentru o parte dintre aceştia, instanţa a prelungit măsura arestării preventive.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Suceava.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.