Ghid de utilizare a ziaristului în trustul lui Voiculescu

0

– Un fost angajat al Intact Media dezvăluie sistemul prin care jurnaliştii din trust erau făcuţi să transforme, fără crâcnire, ordinele conducerii în materiale de presă.

Stelian Negrea a lucrat până de curând în trustul Intact, având funcţia de senior editor Antena 3. De două luni ocupa o poziţie-cheie: era coordontorul Departamentului de Investigaţii al grupului media. Un fel de „poliţie secretă” – investigaţii politice şi economice – care trebuia să adune informaţii despre firme şi oameni politici. De la putere.

Investigaţiile vizau subiecte solicitate expres de conducerea trustului Intact şi erau publicabile în oricare din mediile trustului – TV, on-line sau print, scrie EVZ.ro.

Stelian Negrea a dezvăluit cum, la comanda cui şi în ce scop se făceau anchetele jurnalistice.

„Departamentul de Investigaţii media se subordona conducerii Intact. Au fost presiuni editoriale şi comenzi în două luni cât nu mi-am luat în 10 ani de presă„, a declarat Negrea pentru EVZ.
„Prin contract – dacă îl semnam – orice mi-ar fi spus nu puteam să refuz. Mergi la firma cutare, strânge informaţii despre cutare firmă sau cutare om politic care, evident, era de la putere – nu puteam să spun «NU». Te transformau într-un accesoriu la brelocul lor„, povesteşte Stelian Negrea.

Era vorba de un adevărat sistem prin care jurnaliştii trebuiau să se supună total şi să execute comenzile sub sancţiunea unor daune care nu se limitau la desfacerea contractului. Nerespectarea acordului implica sancţiuni de 100.000 de euro. De exemplu, dacă nu respectau clauza de confidenţialitate şi dezvăluiau detalii despre modul de lucru. Clauza trebuia respectată încă 3 ani de la încheierea contractului.

La punctul 4.6, contractul prevede „sancţiuni de daune interese de 100.000 de euro” pentru „discreditarea prin declaraţii sau orice altă atitudine ori modalitate, individual sau colectiv, perosanele din conducerea actuală sau viitoare a benefciarului, sau pe Beneficiar sau Afiliaţii Beneficiarului (…)”.

Dacă, de exemplu, aş fi vorbit undeva în creierii munţilor şi cineva mă auzea că am spus ceva de rău de Voiculescu, aş fi primit o sancţiune de 100.000 de euro„, adaugă jurnalistul. Stelian Negrea spune că acesta este doar „vârful aisbergului”. „Pot susţine acuzaţiile aduse trustului Intact şi sunt pregătit să fac noi dezvăluiri”, a conchis fostul angajat al trustului lui Voiculescu.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.