Grecii au plătit amenzi de peste 1 milion de euro în şase luni pentru fumat în spaţii publice închise

Fumătorii greci inveteraţi au platit amenzi de peste 1 milion de euro /1,48 de milioane de dolari/ în primele şase luni de la activarea unei noi legi interzicând fumatul în toate spaţiile publice închise în toamna anului trecut, au anunţat marţi autorităţile elene, relatează agenţia Xinhua.

Recunoscând că această campanie de a-i convinge pe greci să renunţe la fumat poate încă dura mult, ministrul grec al sănătăţii Andreas Loverdos a anunţat că până acum autorităţile au efectuat peste 38.000 de controale în cafenele, restaurante, cladiri de birouri, mall-uri şi alte zone publice închise şi au aplicat peste 2.100 de amenzi.

Începând din octombrie 2010, persoanele ce încalcă legea pot fi amendate cu 50 până la 500 de euro /74 până la 740 de dolari/ şi angajatorii ce nu respectă interdicţia cu amenzi de la 500 la 10.000 de euro /740 la 14.800 de dolari/.

Potrivit datelor disponibile până în prezent, cel puţin 4 la sută dintre fumători au renunţat la acest viciu în ultimele luni şi şase din 10 greci respectă interdicţia.

Potrivit unor statistici ale Uniunii Europene, 42 la sută dintre adulţii greci fumează, reprezentând procentul cel mai mare în întreaga UE, şi peste 20.000 de greci mor în fiecare an din cauza bolilor legate de fumat.

Bolile legate de fumat costă Grecia înglodată în datorii aproximativ 2 miliarde de euro /2,96 miliarde de dolari/ anual, conform unor estimări oficiale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.