„Kill Bin Laden” în variantă Hollywood

Surprinzătoarea moarte a lui Osama Ben Laden, creierul atentatelor de la 11 septembrie în anul în care se comemorează un deceniu de la tragicul eveniment, este o sursă importantă pentru filmele care vor să răzbune pe ecran miile de morţi în atentatele comise de Al Qaida.

Moartea teroristului nr 1 mondial constituie pentru Hollywood un izvor de inspiraţie pentru filme patriotice pe care le speculează deja presa californiană, notează miercuri ziarul La Verdad.

Deşi este prea repede pentru a şti care sunt marile studiouri care vor aborda evenimentul, proiecte aflate deja în curs precum „Kill Bin Laden” al regizoarei Kathryn Bigelow a căpătat brusc interes.

Bigelow, „oscarizată” pentru „The Hurt Locker” (2009), un film despre o echipă de genişti din Irak, intenţiona să relateze în noul său film misiunea unei unităţi de elită americane însărcinată cu prinderea teroristului, dar soldată însă cu un eşec. Intriga va trebui acum modificată pentru a include evenimentele confirmate duminică seară de preşedintele Barack Obama.

Site-ul Deadline Hollywood relevă că filmul „Kill Bin Laden” nu este vorba în special despre liderul Al Qaida, dar s-a aflat totuşi puţin despre scenariu şi distribuţie care încă nu a fost încheiate şi din care vor face parte nume precum Joel Edgerton („Star Wars: Episode II. Atacul clonelor, 2002). „Kill Bin Laden” numără printre sponsorii săi pe Megan Ellison.

În 2006, Paramount a cumpărat drepturile pentru a adapta pe ecran cartea „Jawbreaker”, care relatează o operaţiune a forţelor speciale menită să-l captureze pe Ben Laden în munţii afgani. Proiectul a fost până la urmă abandonat după ce filmul „World Trade Center” (2006) al lui Oliver Stone a strâns doar 70 de milioane de dolari în SUA, o sumă modestă pentru studiouri.

The Hollywood Reporter prognozează că în următoarele săptămâni va exista o avalanşă de proiecte asupra lui Ben Laden, mai ales după ce se vor afla detalii ale misiunii americane trimisă să-l anihileze.

De la atentatele din 2001 a existat o evoluţie a modului în care Hollywood-ul a tratat terorismul de origine islamistă. Studiourile au trecut de la temele recreative la drama umană a atacurilor, cu o atenţe specială acordată eroului obişnuit („World Trade Center” sau „United 93”) şi o proliferare a „thriller-urilor” militare ambientate în „războiul împotriva terorii.

Au fost lansate filme precum „The Kingdom” (2007) cu Jamie Foxx, „Body of Lies” (2008) al regizorului Ridley Scott cu Leonardo DiCaprio şi Russell Crowe, sau „Traitor” (2008) cu Don Cheadle şi Guy Pearce, între altele, deşi niciunul nu a devenit un mare succes de casă.

Hollywood-ul ar putea acum închide cercul aducând un final victorios şi patriotic unor evenimente care au început la 11-S, pe care însuşi Obama a vrut să le tranşeze cu un discurs demn de Hollywood, arătând că s-a făcut în sfârşit dreptate.

La vederea exploziilor de bucurie din Washington şi New York, la aflarea morţii lui Ben Laden totul pare să indice o recoltă de filme care îl vor avea drept personaj pe carismaticul fost lider Al Qaida.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.