EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Marea Britanie îşi reduce din numărul ambasadelor şi consulatelor

Reprezentarea Marii Britanii în Europa urmează să fie redusă radical ca urmare a unei restructurări a ambasadelor şi consulatelor sale din întreaga lume, relatează The Independent în ediţia de marţi.

Cotidianul londonez a aflat că Ministerul de Externe britanic va închide până la câteva zeci de consulate în ţări cum ar fi Franţa, Germania, Spania şi Italia, dar şi că plănuieşte să deschidă ambasade şi consulate noi în Europa de Sud, America Centrală şi China.

Poate că partea cea mai controversată a planului de restructurare este decizia preliminară de a închide consulatul britanic din Basra, care va pune capăt implicării Marii Britanii în oraşul din sudul Irakului.

Se pare că ministrul britanic de externe, William Hague, a ajuns la concluzia că beneficiile pe care consulatul le aduce Marii Britanie sunt disproporţionat de mici în raport cu costul ridicat de asigurare a securităţii la sediul din Basra – în special în condiţiile în care ţara nu mai beneficiază de o prezenţă militară în oraş.

Această decizie va alimenta însă îngrijorarea cu privire la faptul că Marea Britanie „abandonează” Irakul din motive ce au legătură cu costurile şi că nu va putea profita de boom-ul petrolier din zonă. În plus, numărul angajaţilor Ambasadei Marii Britanii la Bagdad a fost redus deja cu aproximativ 30%.

Pe de altă parte, consulatele Marii Britanii din Europa sunt cele care vor suporta greul acestei restructurări. În prezent, există şapte consulate ale Marii Britanii în Italia – inclusiv consulii onorifici din Bari, Cagliari şi Catania – şase în Spania, patru în Germania şi trei în Franţa.

Cele mai expuse riscului de a fi închise sunt consulatele plasate în proprietăţi scumpe, care se pot vinde. Vor fi cu siguranţă închise consulatele din Veneţia şi Florenţa, deşi Marea Britanie a fost prezentă aici de la jumătatea secolului al XV-lea. Consulatul de la Florenţa are vedere la râul Arno, iar casa consulului onorific din Veneţia ocupă, de asemenea, un loc central în oraş.

O parte din banii care vor fi economisiţi prin închiderea consulatelor vor merge spre economiile pe care Ministerul de Externe trebuie să le facă în cadrul „Comprehensive Spending Review”. Majoritatea banilor va fi însă reinvestită în ambasade şi consulate din unele părţi ale lumii în care Marea Britanie nu a avut reprezentare anterior.

Paraguay, El Salvador, Honduras şi Nicaragua sunt printre ţările care ar putea avea pentru prima dată o Ambasadă a Marii Britanii. Totodată, reprezentarea în Brazilia va fi probabil crescută, cu noi consulate probabil în oraşul industrial Manaus, pe Amazon, şi în vechiul port Salvador.

De asemenea, numărul consulatelor britanice din China ar putea creşte. În prezent, doar patru oraşe din China au un emisar britanic, urmând ca pe viitor prezenţa acestora să fie extinsă pentru a cuprinde mai multe oraşe de „nivelul doi”.

Schimbările vor fi anunţate în cadrul conferinţei la nivelul conducerii Ministerului britanic de Externe din această lună, care reuneşte cei mai importanţi ambasadori ai Marii Britanii.

Închiderea consulatelor se va dovedi însă mai puţin populară în rândul personalului diplomatic din ambasade şi i-ar putea înstrăina pe unii dintre vecinii mai apropiaţi ai Marii Britanii şi expatria comunităţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata