EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Moartea lui ben Laden impune măsuri de securitate sporite în lume

SUA şi Europa şi-au întărit măsurile de siguranţă, din cauza temerilor legate de represalii, după anunţul morţii liderului reţelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden, scriu cotidienele spaniole de marţi, care analizează totodată şi repercusiunile reuşitei operaţiunii americane din Pakistan.

În plan intern, presa centrală anunţă că Partidul Naţionalist Basc (PNV) a anunţat că retrage sprijinul parlamentar guvernului socialist, după ce, la iniţiativa procuraturii şi instituţiei avocaturii statului, Tribunalul Suprem a declarat ilegală platforma electorală Bildu, care nu va putea participa la alegerile locale din Ţara Bascilor şi Navarra.

Teroristul cel mai căutat din lume cade în plină epocă de decădere a Al-Qaida, scrie marţi cotidianul El Pais, după ce un comando militar american l-a ucis pe ben Laden, responsabil pentru atentatele din 11 septembrie, şi după mai bine de un deceniu de căutări nereuşite.

SUA şi Europa îşi iau măsuri sporite de siguranţă de teama represaliilor, mai notează cotidianul spaniol, după ce vestea dispariţiei lui Osama ben Laden a fost primită cu euforie în Occident, dar şi cu prudenţă.

Obiectivul urmărit era ca Osama ben Laden să fie ucis, relatează cotidianul El Mundo, precizând că soldaţii marinei americane aveau ordine clare să tragă, cu excepţia cazului în care teroriştii Al-Qaida din Pakistan s-ar fi predat şi ar fi arborat steagul alb.

După moartea lui ben Laden, SUA se trezeşte cu teama represaliilor, dar mai unită, cu acelaşi spirit care i-a caracterizat pe americani după atentatele din 11 septembrie, semnalează acelaşi cotidian spaniol. Obama termină cu coşmarul ben Laden, scrie şi cotidianul catalan El Periodico, însă atrage de asemenea atenţia asupra faptului că liderul american nu consideră dispărută Al-Qaida doar în urma dispariţia simbolului suprem.

Prima pagină a cotidianului ABC de marţi anunţă tot vestea morţii lui Osama ben Laden, cu titlul mare ‘Şah mať. Publicaţia mai scrie că SUA s-au dus la culcare cu mândrie şi s-au trezit cu multe întrebări, după dispariţia teroristului.

De asemenea, cotidianul spaniol precizează că mulţi new¬yorkezi evitau până acum să se apropie de Ground zero, însă odată ce vestea s-a aflat, mii de persoane au rămas acolo până la răsărit.

Dreptate pentru 11 septembrie, scrie şi cotidianul La Razon, şi precizează cum SUA l-au vânat pe ben Laden, însă nu i-au arătat cadavrul pentru a ţine în frâu furia islamiştilor. Şi aşa, precizează cotidianul spaniol, Al-Qaida ameninţă cu noi atentate.

PNV lasă în suspans sprijinul acordat guvernului, din cauza veto-ului impus Bildu, anunţă cotidianul El Pais, după ce decizia instanţei de a nu permite participarea la alegeri pentru coaliţia menţionată a făcut ca puţinul sprijin parlamentar de care se bucura guvernul să fie şi el ameninţat.

După decizia Tribunalului Suprem, PNV anunţă că suspendă orice sprijin pentru guvern. Naţionaliştii basci consideră extrem de grav faptul că au fost anulate listele cu candidaturile acestei coaliţii şi susţine că va aduce cazul în atenţia instituţiilor politice şi juridice europene, precizează la rândul său cotidianul El Mundo.

PNV suspendă orice colaborare şi sprijin pentru viitoarele iniţiative ale guvernului, scrie marţi şi cotidianul ABC. Preşedintele PNV, Inigo Urkullu, îl face vinovat pe premierul Jose Luis Rodriguez

Zapatero, pe care îl acuză că adoptă din nou teza ‘totul este ETA’. Şi cotidianul La Razon scrie că PNV îşi retrage sprijinul guvernului, după respingerea listelor Bildu în faţa Tribunalului Suprem. Pe de altă parte, cotidianul menţionează că executivul speră să redreseze situaţia cu naţionaliştii dacă la Curtea Constituţională, coaliţia va primi totuşi undă verde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata