O sculptură de Gauguin s-a vândut cu 11,2 milioane de dolari la New York

Una din rarele sculpturi ale lui Gauguin, un bust de lemn, s-a vândut cu 11,2 milioane de dolari la o licitaţie la New York, record pentru o sculptură a artistului, informează AFP.

Opera, intitulată „Tânără tahitiană” şi reprezentând capul unei tinere cu cercei mari şi un şirag de coral, a fost evaluată de Sotheby”s între 10 şi 15 milioane de dolari.

Ea a fost sculptată de Gauguin în perioada şederii sale în Tahiti, între 1890 şi 1893, din care a rămas doar un număr mic de sculpturi. Portivit Sotheby”s, recordul precedent înregistrat la vânzarea unei sculpturi de Gauguin a fost de 1,4 milioane de dolari.

Citeste si:  New York: Sculptură de Giacometti vândută cu 101 milioane de dolari o licitaţie Sotheby's

Gauguin i-a dăruit sculptura fiicei, atunci în vârstă de 10 ani, a colecţionarului Jean Dolent, Jeanne Fournier, când s-a întors la Paris, în 1894. A fost vândută în 1961 unui preot dominican care a încredinţat-o Sotheby”s, unde a fost revândută.

La prima mare licitaţie din această primăvară de la New York, s-a mai vândut un tablou de Picasso, „Femeie citind”, cumpărat cu 21,3 milioane de dolari, mai puţin decât se estimase (între 25 şi 35 milioane de dolari). A făcut parte dintr-un set de zece tablouri de Picasso, propuse spre vânzare.

Citeste si:  Belgia ar putea deveni noua Grecie

În pofida unui început nu prea promiţător, sezonul licitaţiilor stă sub semnul renaşterii optimismului pe piaţa internaţională de artă. Miercuri, este rândul casei Christie”s să organizeze o licitaţie de artă impresionistă şi, săptămâna viitoare, atât Sotheby”s cât şi Christie”s au prevăzute licitaţii de artă contemporană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata