OCDE: cei mai bogaţi câştigă de nouă ori mai mult decât cei mai săraci

Venitul mediu al primei decile din cetăţenii statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este de nouă ori mai mare decât cel al ultimei decile, informează un comunicat transmis marţi (3 mai) de organizaţia internaţională.

Veniturile celei mai bogate categorii, reprezentând 10% din gospodării, sunt de 14 ori mai mari decât cele ale ultimei decile în cazul Israelului, Turciei şi SUA şi de 27 de ori mai mari în Chile şi Mexic, diferenţe mai mici decât media fiind consemnate în statele nord-europene şi alte ţări de pe bătrânul continent.

Veniturile sunt diminuate şi de creşterea ponderii salariaţilor cu timp parţial de muncă de la 11% în 1995 la 16% după anul 2000.

Persoanele care lucrează pe cont propriu sunt concentrate masiv în grupele cu venituri mici, dar ele nu deţin decât o pondere de 3 -13% din veniturile din muncă.

Investiţiile străine în OCDE au crescut de la 5% din PIB în 1980 la 50% în 2000, globalizarea înmulţind numărul companiilor multinaţionale care activează în statele membre OCDE, în timp ce progresul tehnologic a făcut să crească mai mult cererea de personal calificat, ceea ce contribuie la diferenţierea veniturilor şi creşterea mai rapidă a veniturilor categoriilor cele mai bogate, faţă de cele mai prost remunerate, salariile reprezentând 75% din veniturile gospodăriilor.

O altă cauză a creşterii diferenţelor dintre veniturile gospodăriilor o constituie creşterea la 20% a ponderii familiilor cu un singur membru (inclusiv monoparentale).

În ţările OCDE a apărut şi o tendinţă ca ambii membri ai unui cuplu care se căsătoreşte să aparţină, de preferinţă, aceleiaşi categorii salariale sau măcar uneia apropiate, ponderea unor astfel de căsătorii crescând de la 33%, acum 20 de ani, la 40% în prezent.

Din OCDE fac parte 34 de ţări, respectiv Australia, Austria, Belgia, Canada, Chile, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Turcia şi Ungaria.

OCDE,venituri,saraci,bogati
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.