Oficiul pentru combaterea spălării banilor este obligat să ofere BNR informaţii privind instituţiile de plată

Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) va avea obligaţia expresă de a furniza Băncii Naţionale a României (BNR) informaţii privind riscul de spălare a banilor, în contextul activităţii instituţiilor de plată, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, publicate, marţi (3 mai), în Monitorul Oficial.

„Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor furnizează Băncii Naţionale a României, la cererea acesteia, informaţii cu privire la persoane şi entităţi expuse la risc de spălare a banilor şi finanţare a actelor de terorism”, se arată în OUG adoptată de Guvern în şedinţa de vinerea trecută, pentru modificarea OUG 113/2009 privind serviciile de plată şi a Legii nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare.

Noul act normativ creează premisele pentru ca instituţiile financiare nebancare să respecte măsuri de siguranţă cum ar fi: constituirea de provizioane specifice de risc de credit, adoptarea unei conduite prudente în raport cu debitorii, precum şi aspectele privind regimul contabil aplicabil.

„Pentru creditele legate de serviciile de plată, instituţiile de plată constituie, regularizează şi utilizează provizioane specifice de risc de credit, potrivit reglementărilor emise de Banca Naţională a României.

Provizioanele astfel constituite sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în conformitate cu prevederile Codului fiscal’, se arată în OUG.

De asemenea, nu se consideră încălcare a obligaţiei de păstrare a secretului profesional transmiterea de către Centrala BNR a riscurilor bancare a informaţiilor existente în baza sa de date instituţiilor de plată, mai prevede ordonanţa de urgenţă.

Actul normativ adoptat de Guvern este motivat prin angajamentul Executivului de a continua reformele economice şi financiare în vederea menţinerii stabilităţii economice.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.