Opoziţia georgiană pregăteşte o nouă revoluţie

Mişcarea de opoziţie din Georgia „Adunarea Naţională a Reprezentanţilor”, al cărei lider neoficial este fostul preşedinte al parlamentului Nino Burjanadze, a anunţat luni declanşarea unor ample mişcări antiguvernamentale, care ar urma să culmineze cu „acţiunea de nesupunere naţională” din 21 mai.

De altfel, mulţi politicieni şi experţi pun la îndoială capacitatea dnei Burjanadze de a realiza în Georgia o nouă revoluţie, notează cotidianul rus Kommersant.

Data noii revoluţii, desfăşurată sub egida Adunării Naţionale, a fost anunţată de opoziţia georgiană în timpul unui briefing special. Conform intenţiilor organizatorilor, în data de 21 mai, în Piaţa Libertăţii din Tbilisi, unde în 2003 începuse „revoluţia rozelor”, se va desfăşura „acţiunea de nesupunere naţională, în urma căreia preşedintele Mihail Saakaşvili va fi nevoit să-şi dea demisia”.

Adunarea Naţională a Reprezentanţilor, înfiinţată în toamna anului trecut, reuneşte mai mulţi reprezentanţi de vază ai inlectualităţii georgiene, între care clasicul în viaţă al literaturii georgiene Ciabua Amiredjibi şi campioana mondială la şah Nona Gaprindaşvili.

Faptul că Adunarea Naţională şi partidele de opoziţie afiliate intenţionează să treacă din 2 mai la acţiune fusese anunţat de unul dintre liderii mişcării, actorul Gheorghi Burjanadze, încă în luna martie.

În ceea ce-o priveşte pe Nino Burjanadze, aceasta a subliniat de nenumărate ori că la 2 mai protestele doar vor începe, iar data acţiunii decisive va fi anunţată mai târziu.

„Totul ar trebui să se întâmple în luna mai, noi nu intenţionăm să prelungim la infinit acest proces, să ducem oamenii înapoi şi înainte”, a declarat Burjanadze, făcând în mod evident aluzie la acţiunile din 2009, care duraseră trei luni şi nu s-au finalizat cu nimic concret.

De altfel, convigerea dnei Burjanadze privind grabnica cădere a regimului Saakaşvili nu este împărtăşită de toţi opozanţii. „Nu ştim ce acţiuni concrete intenţionează să întreprindă Burjanadze şi adepţii săi pentru a schimba puterea.

Faptul că în ţară lucrurile stau rău încă nu demonstrează că poporul este pregătit pentru revoluţie”, a atenţionat unul dintre liderii Partidului Republican, Levan Berdzenişvili.

Opoziţia moderată îşi leagă speranţa în special de negocierile cu puterea, prin medierea Occidentului şi în scopul modificării legislaţiei electorale, continuă Kommersant. „Nu suntem de acord cu principala teză a dnei Burjanadze, conform căreia ţara nu poate scăpa de Saakaşvili pe calea alegerilor”, declară liderul partidului „Noile forţe de dreapta”, David Gamkrelidze.

În opinia sa, revoluţiile nu i-au adus Georgiei nimic bun. „Cu ajutorul prietenilor americani, este absolut posibilă crearea în Georgia a unui mediu democratic în care puterea să fie schimbată cu ajutorul unor alegeri corecte”, şi-a exprimat convingerea Gamkrelidze.

Partidele care se pronunţă pentru un dialog cu echipa lui Saakaşvili îşi explică poziţia prin temerea că, în cazul în care situaţia din Georgia va evolua conform scenariului din Africa de Nord, Rusia ar putea interveni în forţă.

Acţiunile NATO din Libia au creat un precedent pentru intervenţii externe în contextul confruntărilor dintre putere şi opoziţie, iar Rusia s-ar putea folosi de aceasta la fel cum s-a folosit de precedentul kosovar pentru a recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, atenţionează aceste partide.

La rândul lor, experţii sunt convinşi că Burjanadze nu va avea suficiente resurse pentru a organiza o nouă revoluţie. „Este greşit să se mizeze pe faptul că în ţară se înregistrează o inflaţie uriaşă şi un şomaj ridicat. Important este că în prezent în Georgia nu există o forţă cu destulă autoritate, capabilă să ridice masele”, a subliniat politologul Iosif Ţinţadze.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.