EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,44 RON
(0%)
GBP
5,40 RON
(0%)
CHF
4,57 RON
(+0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0%)
BYN
1,85 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,90 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(-0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Osama ben Laden, mai degrabă viu decât mort

Este puţin probabil ca Osama ben Laden să fi nutrit un respect deosebit faţă de sărbătoarea de 1 Mai, însă de această zi el şi-a făcut sieşi un cadou cu adevărat regesc: a trecut în mod inopinat în nefiinţă.

A făcut oare acest lucru mai sigură lumea în care trăim sau este vorba doar despre decesul unei personalităţi?, se întreabă cotidianul rus Moskovski Komsomoleţ.

În opinia ziarului rus, anihilarea fizică a lui Osama ben Laden înseamnă nu doar sfârşitul unui capitol al istoriei terorismului mondial, ci şi începutul iminent al altuia nou. Cum va fi acest nou captiol? Mii de analişti şi politologi emit astăzi milioane de păreri în această privinţă, însă, în realitate, nimeni nu ştie adevărul.

Disputa pe marginea consecinţelor morţii lui Ben Laden constituie, de fapt, o nouă faţă a cunoscutei dispute privind rolul personalităţii în istorie. Este oare istoria produsul activităţii aşa¬ziselor mari personalităţi sau istoria jonglează cu aceste personalităţi la fel cum se joacă vântul cu frunzele moarte? Ar fi fost posibil hitlerismul fără Hitler? Ar fi avut oare loc genocidul din Cambodgia dacă dictatorul Pol Pot ar fi murit de mic?

Potrivit Moskovski Komsomoleţ, absurditatea acestei dispute aminteşte cu renumita enigmă: ce a fost înainte, oul sau găina? Orice personalitate în sine este în primul rând doar un om. Însă, personalităţi de asemenea factură precum Hitler sau Pol Pot ştiu să „capteze fluidele din atmosferă”, să le folosească în interese proprii şi să-şi supună alţi oameni. În acest fel, fobiile şi complexele unei personalităţi păguboase se transformă în psihoză în masă.

Rolul istoric al lui Ben Laden nu este acela că el a provocat atitudinea de ură faţă de SUA, destul de tipică pentru lumea arabă şi islamică. Mai degrabă este invers: aceste atitudini l-au format pe Osama ca personalitate.

De asemenea, Ben Laden nu a fost nici primul care a încercat să „încalece” acest val, orientându-l în albia jihadismului global. În mod cert, oamenii obişnuiţi nu au auzit nici de Abu Maududi, nici de Hasan al-Banna sau alţi marcanţi teoreticeni ai jihadului global. În schimb, toată lumea a auzit de Osama ben Laden, pentru că tocmai el a reuşit să transforme ideile jihadismului global într-un brand mondial.

Ben Laden nu este doar organizatorul teroriii, cât mai ales ideologul şi liderul său spiritual. Acest lucru înseamnă că Ben Laden va continua să ucidă încă mulţi ani după moartea sa. Încă în timpul vieţii, Osama a fost nu doar om în carne şi oase, ci şi stindard. Acum el este doar stindard – un simbol al luptei pentru oamenii care adoră ideea martirajului, subliniază Moskovski Komsomoleţ.

În context, cotidianul rus aminteşte de vechea lozincă sovietică „Ideile lui Lenin trăiesc şi înving”. Este clar, scrie ziarul menţionat, că ideile lui Ben Laden vor trăi şi ele, dar oare vor şi câştiga? În lumea arabă tinerii ajung la maturitate nutrind un puternic sentiment de nedreptate.

La şcoală copiii arabi sunt învăţaţi că lumea – „sioniştii” şi susţinătorii lor occidentali – este injustă la adresa arabilor, iar în afara şcolii ei află treptat că inechitatea domneşte şi în propria ţară. Desigur, într-o asemenea situaţie, orice tânăr normal se întreabă: ce e de făcut?

Potrivit cotidianul menţionat, tocmai în aceasta constă succesul lui Ben Laden: el a oferit un răspuns simplu la respectiva întrebare sau, mai exact, celelalte răspunsuri îi păreau străzii arabe mult mai puţin convingătoare decât cel dat de Ben Laden: uciderea altor oameni în numele unor idei „nobile şi înălţătoare”.

De aceea, „ben-ladenismul va trăi şi va învinge” atât timp cât nu va apărea un alt lider spiritual, capabil să ofere la această întrebare un răspuns mai puţin sângeros. Deocamdată, numele unui asemenea lider nu este cunoscut, ceea ce înseamnă că Osama ben Laden este mai degrabă viu decât mort, conchide ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata