OUG privind reglementarea unor măsuri fiscale pentru livrări de bunuri către MAPN, adoptată

Deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au fost de acord, marţi, cu amânarea până la data de 31 august 2012 a exigibilităţii TVA pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii ce sunt efectuate până la 31 decembrie 2011 către Ministerul Apărării Naţionale, prin Romtehnica, ce acţionează în calitate de comisionar.

Membrii comisiei au adoptat un raport favorabil la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 22/2011 privind reglementarea unor măsuri fiscale pentru unele livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate de Compania Naţională Romtehnica către Ministerul Apărării Naţionale în anul 2011.

Potrivit secretarului de stat în MApN, Mihail Vasile-Ozunu, prin actul normativ se urmăreşte evitarea acumulării arieratelor la nivelul ministerului, ca urmare a neonorării obligaţiilor contractuale multianuale, precum şi a penalităţilor de întârziere la plata TVA către bugetul de stat, din cauza insuficienţei fondurilor alocate în 2011.

Totodată, adoptarea proiectului de act normativ ar duce la refacerea resursei tehnice – avioanelor şi navelor de luptă – aflate în înzestrare pentru o perioadă de trei ani, precum şi susţinerea trupelor aflate în teatrele de operaţii, în vederea onorării obligaţiilor asumate de statul român.

La rândul său, deputatul UDMR, Petru Lakatos, a afirmat că „ne furăm singuri căciula” şi a atras atenţia că Uniunea Europeană s-ar putea sesiza cu privire la această metodă.

„An de an avem această discuţie, an de an ne furăm singuri căciula. Nu armata este de vina, dar sistemul acesta an de an merge mai departe şi nu ştiu până când, pentru că ne-am asumat strategia Euro Plus, programul de convergenţă, deficitul de 3% şi, odată şi odată, o să treacă prin cap şi la UE să adune toate datoriile şi atunci să vedem pe unde scoatem cămaşa”, a spus Lakatos.

În replică, reprezentantul MFP, Mariana Vizori, şef al Direcţiei de Legislaţie şi TVA, a spus că directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA prevede la art. 66 că, în anumite situaţii, statele membre pot să amâne exigibilitatea TVA pentru anumiţi operatori sau pentru anumite operaţiuni până la data încasării acestora.

„MFP susţine aprobarea acestui proiect de lege, adeoarece nu contravine acquis-ului comunitar în materie”, a spus reprezentantul MFP.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 17 voturi pentru şi o abţinere.

În cazul acestui proiect de act normativ, Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.