EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Propunerea legislativă prin care este încurajată producerea energiei din surse regenerabile, adoptată de Senat

Senatorii au adoptat miercuri propunerea legislativă care modifică legea pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile în sensul că sunt instituite măsuri de sprijinire a persoanelor care doresc să investească în acest domeniu.

Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi senatori PNL, a întrunit 46 de voturi pentru şi 42 de voturi împotrivă, fiind astfel adoptată.

Senatorii au votat împotriva raportului de respingere a propunerii legislative, întocmit de Comisia economică din Senat, acesta obţinând doar 41 de voturi pentru. Împotriva raportului s-au exprimat 45 de senatori, iar un senator s-a abţinut de la vot.

Iniţiatorii propun ca măsuri de sprijinire a persoanelor care doresc să investească în acest domeniu suportarea din bugetul ANRE şi al Administraţiei Fondului Naţional de Mediu a 75% din costul investiţiei pentru achiziţionarea instalaţiilor pentru producerea de energie termică din biomasă, biocombustibil sau pentru utilizarea energiei geotermale în cadrul sistemelor centralizate de încălzire.

O altă măsură propusă vizează subvenţionarea din bugetul consiliilor judeţene, bugetul comunităţilor locale, bugetul ANRE şi cel al AFNM a cel mult 50% din costul investiţiei pentru achiziţionarea de panouri solare pentru producerea de energie termică destinată consumatorilor casnici, inclusiv instalaţiile aferente.

De asemenea, ar urma să fie redus TVA-ul la achiziţionarea de instalaţii ce utilizează surse de energie regenerabilă de la 24% la 12%, iar impozitul pe locuinţe pentru persoanele fizice care achiziţionează astfel de instalaţii să fie redus cu 50%.

Pentru persoanele juridice care investesc în domeniu şi crează în decursul a şase luni cel puţin zece locuri de muncă, impozitul pe profit va fi redus cu 70%.

De asemenea, se doreşte mărirea numărului de certificare verzi acordate pentru producerea de energie din surse hidro, eoliene şi prin cogenerare.

Legea este ordinară, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata