Revoltele populare au marginalizat Al Qaida în lumea musulmană

Moartea lui Osama Ben Laden a fost primită cu destulă indiferenţă de lumea arabă şi musulmană, cu câteva excepţii: forumurile islamiste cele mai fanatice şi palestinienii din Hamas. Al Qaida a devenit o grupare marginală, deşi încă letală, după revoltele arabe.

Manifestările populare cerând democraţie, demnitate şi libertate au reuşit să înlăture autocraţii din Tunisia şi Egipt provoacă mobilizări cotidiene în Yemen şi Siria şi un război deschis în Libia. Sunt revoluţii în care nu s-au auzit multe cereri religioase şi nici expresii de ură faţă de Occident, notează marţi ziarul spaniol El Pais.

„La un moment dat opinia publică arabă l-a văzut pe Ben Laden ca speranţa de a pune capăt modului în care Occidentul tratează ţările arabe dar acum aceste ţări spun: noi singuri vom face această schimbare, nu avem nevoie de nimeni care să vorbească în numele nostru”, explică profesorul universitar Mahjood.

Mulţi arabi îl văd pe Ben Laden ca pe un martir, dar mulţi îl consideră vinovat pentru că Occidentul asociază islamul cu terorismul. Arabia Saudită unde s-a născut liderul Al-Qaida şi-a exprimat dorinţa ca moartea lui să se repercuteze direct asupra eforturilor internaţionale de luptă împotriva terorismului.

Musulmanii integrişti au cerut răzbunare pe forumurile radicale din Internet: „Allah să-l blesteme Obama”, „Osama poate că a murit, dar jihadul nu moare niciodată”. La rândul său, premierul Hamas, Ismail Haniya, a condamnat „asasinarea războinicului sfânt” Ben Laden – în încercarea, potrivit analiştilor – de a calma grupările salafiste din Gaza.

Net diferită a fost reacţia mişcării Al Fatah, deşi ambele partide şi-au anunţat reconcilierea, care a subliniat că eliminarea lui Ben Laden este bună pentru cauza păcii din întreaga lume şi că important este să se depăşească discursurile şi metodele violente.

Fraţii Musulmani, înainte ilegali dar toleraţi în Egipt şi deveniţi recent în partid politic graţie revoltei democratice, au profitat de acest moment pentru a cere SUA să-şi retragă trupele din ţările musulmane, precizând că „revoluţiile au demonstrat că democraţia nu este străină Orientului Mijlociu şi că nu este nevoie de ocupaţii străine.

Potrivit lui Essam al Erian, veteran al acestei mişcări, „moartea lui Ben Laden elimină motivele pentru care se recurge la violenţă în lume”, adresându-i o cerere clară preşedintelui american: „Este vremea ca Obama să se retragă din Afganistan şi Irak şi să pună capăt ocupaţiei forţelor americane şi occidentale în întreaga lume şi care a făcut atâta rău ţărilor musulmane”.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a considerat ştirea drept „importantă”, apreciind că „talibanii trebuie să înveţe lecţia şi să abandoneze lupta”. La rândul său, guvernul irakian a asigurat că este „o mare lovitură pentru membrii Al-Qaida din Irak şi din zonă”. În opinia premierului libanez în exerciţiu, Saad Hariri, Ben Laden şi Al Qaida sunt „o pată neagră” pentru istoria islamului, care a afectat grav imaginea islamului în lume.

„Tipul de provocări întruchipate de Ben Laden au stârnit iniţial imaginaţia unora, dar actele de violenţă fără sens au distrus orice atractiv al lor”, conchide analistul politic Nadim Houry.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.