EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,42 RON
(+0.53%)
GBP
5,51 RON
(-0.12%)
CHF
4,57 RON
(+0.27%)
BGN
2,46 RON
(+0.4%)
BYN
1,73 RON
(+0.51%)
CAD
3,16 RON
(+0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,79 RON
(-1.19%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(-0.83%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

 

România – ţară impermeabilă la banii Europei

Rând pe rând apar toate semnele care prevestesc furtuna unui nou scandal european, în care România va juca rolul central, doar că, spre deosebire de subiectul integrării romilor, al accesului în spaţiul Schengen sau al europarlamentarului mituit, acest scandal poate lăsa răni adânci în viitorul românilor, scrie marţi Deutsche Welle.

Potrivit sursei citate, recenta demisie a ministrului muncii, Ioan Botiş, este doar vârful icebergului corupţiei pe bani europeni. Unei firme, din care fac parte soţia ministrului, un consilier şi o fostă şefă de cabinet, i-a fost aprobată o finanţare europeană de către o instituţie aflată în subordinea ministerului condus de fostul ministru Botiş.

Traficul de influentă şi mita mascată sunt principalii piloni pe care se bazează „strategia” prin care autorităţile române înţeleg să stimuleze absorbţia celor 30 de miliarde de euro, primite din partea UE ca sprijin pentru dezvoltare, comentează Deutsche Welle în pagina în limba română.

Potrivit Deutsche Welle, acest caz nu este izolat, şi o demonstrează declaraţiile Comisarului European pentru Agricultură. „Altfel un personaj puţin contondent, comisarul Dacian Cioloş, a folosit termeni foarte duri, vorbind pentru cotidianul „Adevăruľ despre birocraţia şi corupţia sistemului de accesare a fondurilor europene.

Ieşirea lui Dacian Cioloş este remarcabilă nu doar prin duritate, ci şi pentru că prezintă astfel o poziţie oficială a Comisiei Europene, problema României fiind aşadar conştientizată şi discutată de către cele mai înalte foruri ale UF”, scrie DW.

Instituţiile româneşti care ar trebui să supravegheze alocarea corectă a fondurilor europene nu reuşesc să identifice probleme nici chiar atunci când acestea se află chiar sub nasul lor, apreciază sursa citată, care menţionează că, deşi cazul ministrului Botiş era cunoscut de câteva luni, corpul de control al guvernului României nu a acţionat. Din neştiinţă sau din reavoinţă? – se întreabă Deutsche Welle.

Alina Mungiu-Pippidi, unul dintre cei mai bine conectaţi activişti români la nivel european, crede că statul român oferă cofinanţări pentru fondurile europene doar clienţilor săi preferaţi.

La aceasta se adaugă suprareglementarea birocratică a Bucureştiului, mai severă decât regulile UF. În plus, în cazul fondurilor regionale, personalul administrativ specializat este redus şi nu întotdeauna bine pregătit.

Oferta Comisiei Europene de a trimite la Bucureşti experţi în coordonarea planurilor de cheltuire a fondurilor este tardivă.

E greu de crezut că, în cei doi ani rămaşi până la expirarea perioadei postaderare, aceştia vor reuşi să schimbe metabolismul sistemului controlat de o administraţie locală coruptă, apreciază DW, adăugând că, pentru atingerea unei rate de absorbţie satisfăcătoare, România ar trebui sa utilizeze zilnic 15 milioane de euro din fondurile europene puse la dispoziţia ei.

Desigur că politicienii se întrec în promisiuni eroice, avem însă de-a face cu cel mai mare eşec al guvernelor succedate în ultimii 5 ani (conduse de liberalul Călin Popescu Tăriceanu şi democratul Emil Boc), comentează Deutsche Welle.

Într-o perioadă de severă criza financiară, România are la dispoziţie miliarde de euro, bani gratuiţi, pe care din motivele tocmai enumerate nu reuşeşte să-i folosească.

Această situaţie revoltătoare este cunoscută de celelalte ţări europene şi nu va rămâne nesancţionată, avertizează sursa citată. DW explică că negocierea noului cadru financiar european pentru perioada 2014-2020 a început deja la Bruxelles, iar poziţia României va fi serios slăbită de aceasta impotenţă repetat dovedită.

În aceste condiţii, este foarte probabil ca principalii contributori europeni, Germania şi Franţa, să susţină reducerea fondurilor puse la dispoziţia României până în 2020, conchide sursa citată.

Citește și
1 Comentariu
  1. Andrei Iacob spune

    Lumea-i egoista, nu cred ca exista altfel de lume si in Guvernul Romaniei. Cu toate ca din cei care citesc, 90% ar spune ca ar face lucrurile diferit, setea de bani si putere te transforma exact in genul de om care sa puna interesul personal inaintea binelui (economiei, infrastructurii, etc.) tarii. Desi coruptia este cea mai grea povara a Romaniei, tinerii din ziua de azi mai sunt cei care pot schimba mediul politic.. asta daca nu-i strica tot astia „mai vechi”.. de-al de Prigoana s.a. (:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata