Valeriu Lazăr, vicepremierul Republicii Moldova, despre migraţia afacerilor: „Avem o avalanşă de firme româneşti”

0

– Şeful portofoliului Economiei din Republica Moldova spune că cel mai mare avantaj al ţării este gradul de subdezvoltare. El a reprezentat, săptămâna trecută, echipa Executivului de la Chişinău în vizita pe care preşedintele interimar, Marian Lupu, a avut-o la Bucureşti.

Într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, Valeriu Lazăr a punctat densitatea relocărilor unor afaceri din România în statul vecin, în ultimii doi ani, şi facilităţile pe care acesta le oferă. Marile proiecte de infrastructură, privatizările şi domeniul serviciilor sunt cele mai mari oportunităţi de business.

În acest an avem zero impozitare pentru profitul reinvestit. Din 2012 vom reintroduce impozitul pe profit, în limitele a 10% – 12%. Oricum, vom fi competitivi în regiune din această perspectivă. La fel, pentru aporturile la capitalul statutar avem scutiri la taxele vamale şi TVA, dacă este vorba despre aporturi materiale, cum ar fi echipamente. La investiţiile capitale restituim TVA, dacă se fac aporturile respective.

Un alt avantaj este costul forţei de muncă. Din acest punct de vedere, în regiune suntem net superiori. Sigur, ne dorim şi noi să crească salariile, dar într-un orizont de timp de cinci-zece ani vom fi în continuare competitivi, la fel şi la costurile operaţionale. Avem multinaţionale care şi-au relocat, iniţial în România, producţia, după care au adus-o la noi. Aş aduce exemplul grupului german Draexlmaier – care aproape că este o investiţie românească -, care au avut cinci unităţi de producţie aici şi deja şi-au deschis două unităţi în Moldova. E un exemplu clasic. Ei au creat deja vreo 3.000 de locuri de muncă, iar anul ăsta vor lansa o nouă platformă industrială, cu peste 1.000 de locuri de muncă. Sigur că treptat îmi doresc să pierdem acest avantaj, dar va mai dura, fiindcă şi nivelul de viaţă este altul”, spune Valeriu Lazăr. Continuarea în Adevărul

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.