15000 de cărţi au ajuns pe rafturile primei biblioteci publice româneşti din Canada

Cele 15.000 de cărţi care au plecat la sfârşitul lunii februarie către Montréal, pentru a pune temelia primei biblioteci publice româneşti din Canada, au ajuns la destinaţie, informează un comunicat de presă difuzat miercuri.

Volumele, care au parcurs aproape 9.500 de km în două luni de zile, reprezintă donaţiile celor peste 200 de membri fondatori, înscrişi în Cartea de onoare a Bibliotecii: instituţii de cultură, biblioteci judeţene din toată ţara, edituri, tipografii, fundaţii, muzee, şcoli şi licee din mai multe judeţe ale ţării, scriitori, numeroase persoane fizice.

Până la deschiderea oficială a bibliotecii programată pentru vara acestui an, cărţile vor fi etichetate pe donatori, sortate pe genuri literare, ştampilate şi înregistrate în baza de date.

Biblioteca va funcţiona într-o clădire din cartierul Côte-des-Neiges şi va putea fi vizitată zilnic. De asemenea, abonaţii vor avea acces online pentru a rezerva titlurile dorite (http://bibliotecaromaneasca.org) şi vor fi programate livrări lunare de cărţi împrumutate în Quebec-ville, Ottawa şi Toronto.

Cele 15000 de cărţi vor pune bazele primei biblioteci publice, lăcaş de suflet care a lipsit până în prezent comunităţii româneşti din Canada, o comunitate cu o istorie ce se întinde până la jumătatea secolului XIX şi care numără, în prezent, cca. 200.000 de români si moldoveni.

Mulţi dintre cei aproximativ 60.000 de membri din zona Montréal resimt lipsa unei biblioteci în limba maternă:

Biblioteca Românească din Canada este un proiect iniţiat de Fundaţia Culturală Biblioteca Românească şi este reprezentată, din postura de Preşedinte de Onoare, de maestrul Mircea Albulescu.

Următoarea campanie de strângere de donaţii, menită să completeze fondul de carte al Bibliotecii Româneşti din Canada, va fi demarată, cel mai probabil la începutul anului viitor, şi va avea ca scop, de această dată, constituirea fondului de carte pentru românii din Toronto şi zonele adiacente.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.