A fost legală uciderea lui Ben Laden?

Americanii sărbătoresc uciderea lui Osama ben Laden într-o operaţiune militară secretă desfăşurată în Pakistan, însă există îndoieli serioase în privinţa legalităţii acţiunii din perspectiva dreptului internaţional şi a legilor de război, scrie Der Spiegel în ediţia de marţi.

„S-a făcut dreptate”, a declarat preşedintele american Barack Obama după uciderea lui Osama, însă este posibil ca această frază să-l bântuie în anii care vor veni.

Dacă pentru familiile victimelor atacurilor de la 11 septembrie şi pentru americanii patrioţi care şi-au văzut naţiunea contestată de o bandă de criminali, răspunsul ar putea fi simplu, pentru experţii în drept internaţional, care s-au confruntat cu problema statutului juridic al războiului dus de SUA împotriva terorismului, de ani de zile, cuvintele lui Obama din noaptea de duminică sunt mai problematice.

Pentru Claus Kress, profesor de drept internaţional la Universitatea din Köln, modul normal de a te purta cu un om care este căutat la nivel internaţional pentru crime este ca acesta să fie arestat, judecat şi condamnat.

În contextul dreptului internaţional, forţa militară poate fi folosită în arestarea unui suspect, iar aceasta poate implica folosirea focurilor de armă sau situaţii de auto-apărare, care, în cele din urmă, nu lasă nicio altă posibilitate decât uciderea unei persoane extrem de periculoase.

Pe de altă parte, nici Obama şi nici predecesorul său George W. Bush nu s-au gândit niciodată la tipul de dreptate care l-ar fi adus pe Ben Laden în faţa unei instanţe internaţionale. La începutul campaniei sale electorale din 2008, Obama a jurat că-l va „ucide pe Ben Laden” şi va termina treaba începută de predecesorul său după atentatele de la 11 septembrie.

A fost o operaţiune de lichidare şi de ce nu ar fi trebui să fie? Scopul esenţial al războiului este înfrângerea adversarului, uciderea inamicilor prin mijloace legale. Războiul este război. În realitate însă, lucrurile nu sunt aşa simple, scrie Der Spiegel.

În plus, nu tot ceea ce declară Statele Unite că ar fi război şi este război. Experţii juridici asemenea lui Kress susţin că este „discutabil dacă Statele pot pretinde în continuare că sunt angajate într-un conflict armat cu Al Qaida.”

Cu siguranţă încă era război atunci când Bush a început invazia din Afganistan în 2001. Operaţia Enduring Freedom a vizat guvernul taliban de la Kabul, precum şi organizaţie teroristă a lui Osama ben Laden care îl susţinea.

La acel moment, Al Qaida menţinea bazele şi taberele de antrenament din Afganistan – ca orice parte aflată în conflict, de fapt. Războiul împotriva terorii a fost înţeles ca un „război asimetric”, iar legile războiului permit uciderea combatanţilor, cu condiţia ca aceştia să fie combatanţi reali, organizaţi în unităţi cu caracter militar şi ca respectivii să fie integraţi în respectivele unităţi, fie ca luptători armaţi, fie ca lideri care dau comenzi.

De ani de zile, Osama ben Laden a fost, fără îndoială, un combatant, după definiţia anterioară, însă azi mulţi experţi în terorism se îndoiesc dacă acestă definiţie i se mai aplică. „Al Qaida a avut în mod evident pentru un anumit timp o structură de reţea. Într-o reţea, nu este clar cine dă ordinele în cazuri individuale”, explică Kress.

„Străinii ştiu, de asemenea, foarte puţine lucruri despre structurile Al Qaida în zonele de frontieră pakistaneze. Nu este în niciun fel sigur că Ben Laden mai avea încă autoritatea de a emite comenzi în calitate de şef al unei organizaţii cvasi-militare” , adaugă el.

Dar dacă ben Laden nu mai era un lider, atunci Statele Unite nu-l mai puteau trata ca pe un inamic combatant şi să-l ucidă. De asemenea, nu este clar din ce conflict făcea partea operaţiunea de lichidare.

În plus, acţiunea nu a avut loc pe teritoriul de luptă al operaţiunii Enduring Freedom, adică în Afganistan, ci pe teritoriul pakistanez. În acest punct, de asemenea, punctul de vedere oficial american despre drept internaţional diferă de cel al majorităţii experţilor pe această temă.

Comandanţii din războiul împotriva terorii cred că întreaga lume este un câmp de luptă. Statele Unite vor încerca să justifice o operaţiune militară, asemenea celei care a avut loc duminică, oriunde consideră că s-ar ascunde inamicul, indiferent dacă ar fi Europa sau în Islamabad.

Pe de altă parte, Kress şi marea majoritate al altor experţi pe legislaţia conflictului armat susţin că acest punct de vedere este inacceptabil. „Teatrul unui conflict asimetric se limitează de obicei la teritoriul ţării unde actorii non-guvernamentali acţionează în mod cvasi-militar”, explică Kress. „Orice altceva ar duce la escaladarea incalculabilă a utilizării forţei”, adaugă el.

„Nu este în nici un fel clar că Ben Laden, la momentul uciderii, comanda o organizaţie implicată într-un conflict armat, fie în sau din Pakistan”, subliniază Kress.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.