Cât de rentabil este un offshore

– Folosite cu cap, regimurile fiscale ale altor ţări pot reduce povara fiscală a firmelor româneşti cu procente bune. Altfel, un offshore devine piatră de moară.

Firmele înfiinţate de către români în ţări cu fiscalitate redusă sunt din ce în ce mai mult instrumente eficiente folosite de întreprinzătorii români pentru optimizarea fiscală a afacerii lor şi diminuarea taxelor plătite statului, scrie România Liberă.

Din eroare se consideră că ţări precum Cipru, Elveţia sau Luxembourg ar fi offshore-uri, spune avocatul Gabriel Biriş, de la firma Biriş&Goran. Firmele înfiinţate în aceste ţări însă trebuie să ţină o contabilitate după standarde internaţionale, asemenea celor din România şi există şi tratate de evitare a dublei impuneri semnate cu aceste ţări de către noi, ceea ce le scoate din categoria paradisurilor fiscale.

Spre deosebire de aceste ţări, firmele înfiinţate în adevăratele offshore-uri, precum Bahamas, Belize, Bermuda, Cayman, Panama sau Seychelles nici nu trebuie să ţină vreun fel de contabilitate dacă nu desfăşoară activităţi comerciale în ţara de origine şi nici nu plătesc impozit pe profit. Astfel de ţări figurează chiar pe diferite liste negre sau gri ale fiscurilor din diferite state sau ale bancherilor, care fie refuză deductibilitatea facturilor emise din acestea sau refuză eliberarea cardurilor de debit pentru firme înfiinţate în aceste paradisuri.

Marius Cristian Alexe, avocat al unei alte firme specializate în înfiinţarea de offshore-uri în Cirpu explică cum se face alegerea jurisdicţiei în care e bine ca un român să îşi înfiinţeze firma. „Contează dacă sunt clienţii dvs. Dacă ei sunt din UE în mod clar e bun Cipru, dacă nu sunt din UE firma trebuie să fie din afara UE„, spune el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.