EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Constructorii cer sprijinul Guvernului pentru a trece de criză

Constructorii au nevoie de sprijinul Guvernului atât prin măsuri legislative cât şi bugetare pentru a trece de perioada de criză, a precizat joi Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, într-o conferinţă de specialitate.

„Domeniul construcţiilor a suferit cel mai mult din cauza crizei economice. Este bine că Ministerul Dezvoltării Regionale ne spune că ne aşteaptă drumuri şi autostrăzi prin proiecte cu buget de la stat însă până când acestea vor ajunge la licitaţie s-ar putea să nu mai fie suficiente firme de construcţii.

Este adevărat că a scăzut numărul falimentelor în rândul societăţilor de construcţii, asta poate şi pentru că nu mai are cine da faliment. Peste câţiva ani, când va fi nevoie de constructori pentru proiectele majore s-ar putea să nu mai avem constructori”, a spus Cristian Erbaşu.

Cele mai importante probleme cu care se confruntă în prezent societăţile de construcţii ţin de amânarea licitaţiilor, de legislaţia modificată fără norme de aplicare, fapt care o face practic inaplicabilă precum şi de bugetele care nu pot să dea planuri predictibile constructorilor.

Principalele cerinţe ale societăţilor din construcţii precum şi ale producătorilor de materiale pentru acest sector vizează bugete şi legislaţie clară, transparentă, stabilă, care să asigure planificare şi predictibilitate sectorului.

În acest moment contestarea concurenţei la licitaţiile de infrastructură a devenit chiar o afacere pentru unele companii participante ceea ce nu face decât să prelungească termenele de punere în aplicare a unor investiţii majore pentru economie.

„Semnele care vin din piaţă arată că domeniul construcţiilor începe să-şi revină încet, dar sigur. Piaţa construcţiilor trebuie să primească o infuzie de capital de la bugetul de stat şi asta se va întâmpla cu siguranţă.

Mâna întinsă de guvern înseamnă şi o mână întinsă de constructori guvernului pentru a realiza o creştere economică solidă. Avem multe proiecte de infrastructură, pentru alimentarea cu apă şi canal dar în acest moment există unele probleme legate de bugetul alocat”, a precizat Eugen Curteanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Sectorul imobiliar nu poate susţine, în acest moment, o creştere a activităţii de construcţii. Acesta ar trebui să se dezvolte mai planificat pentru ca în următorii 3-5 ani să fie cu adevărat o pârghie de creştere economică.

„Din punct de vedere al bugetelor sunt sceptic că pentru următorii ani sectorul imobiliar va redeveni puternic. Românii trebuie să înţeleagă că spaţiul locativ trebuie să fie foarte bine corelat cu putere economică a populaţiei. În prezent, constructorii se confruntă şi cu o concurenţă neloială pe piaţa materialelor de construcţii.

Deoarece unele companii au dat faliment, cele rămase în piaţă cer preţuri mai mari astfel încât nu ne putem gestiona bugetele lucrărilor”, a mai precizat Cristian Erbaşu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata