EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

DNA: 69 de poliţişti şi vameşi de la Moraviţa şi Foeni, deferiţi justiţiei

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 69 de inculpaţi, din care 38 în stare de arest preventiv, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctele de Trecere a Frontierei Moraviţa şi Foeni şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Deta.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi inculpaţii au fost deferiţi justiţiei în legătură primirea sumei totale de aproximativ 82.200 euro cu titlu de mită pentru a înlesni, la trecerea frontierei de stat a României, traficul ilegal cu ţigări provenite din Serbia, a căror valoare în vamă este de aproximativ 3,3 milioane de euro.

Printre cei trimişi în judecată în stare de arest preventiv se află şefi de tură şi Ion Alin Caramatrac, şeful postului de Poliţie Moraviţa, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat sau aderare la acest grup, luare de mită, în formă continuată, contrabandă calificată, în formă continuată şi complicitate la această infracţiune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la PTF Moraviţa şi Foeni, din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş, a existat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia.

DNA precizează că în structura grupului infracţional organizat au fost cooptaţi lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la PTF Moraviţa şi Foeni care efectuau serviciul în aceeaşi tură şi din componenţa echipajelor mobile ale vămii şi Poliţiei de Frontieră, poliţişti de la SPF Deta, poliţişti din echipajele poliţiei rutiere şi de la posturile de poliţie comunale de pe traseul PTF Moraviţa şi Timişoara, precum şi anumite persoane implicate în activităţi ilegale de trafic cu ţigări.

Sursa citată menţionează că reprezentanţii instituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar în condiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate în autoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de la traficanţi 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări.

„În timp ce vameşul efectua un control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şi poliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în toneta vameşilor de pe sensul de intrare în ţară.

În continuare, conspirativitatea deplasării traficanţilor era asigurată de echipajele mobile ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care se asigurau că nu există în zonă filtre de control”, susţin anchetatorii.

Procurorii anticorupţie au constatat că, de regulă, sumele de bani astfel colectate erau împărţite în mod egal între şefii de tură ai vameşilor şi poliţiştilor, urmând a fi distribuite subordonaţilor în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitatea infracţională.

„În acest mod, pentru a nu constata infracţiuni sau contravenţii, practic, pentru a nu efectua niciun fel de control de frontieră, funcţionarii publici primeau la Moraviţa sume de bani de ordinul miilor de euro pe tură iar la Deta, sume de bani de ordinul sutelor de euro pe tură.

Poliţiştii din cadrul altor structuri decât Poliţia de Frontieră, care supravegheau zona pentru a preveni eventualele surprinderi în flagrant, primeau sume cuprinse între 150 şi 300 de euro pentru fiecare tură.

De asemenea, o parte din banii colectaţi erau folosiţi şi pentru achitarea produselor alimentare consumate zilnic de funcţionarii din tura respectivă”, se mai spune în comunicat.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 48 de case şi apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.

În 9, 10, 16 şi 21 februarie şi 12 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a 56 de inculpaţi iar ulterior, pentru unii inculpaţi arestarea a fost prelungită şi pentru alţii a fost înlocuită cu o altă măsură preventivă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata