EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Emil Boc: Codul muncii şi controalele de combatere a muncii la negru au adus 42.000 de noi contracte de muncă

Controalele efectuate în întreaga ţară pentru combaterea muncii la negru şi reducerea evaziunii fiscale, precum şi intrarea în vigoare a noului Cod al muncii au dus la înregistrarea a 42.000 de noi contracte de muncă în numai două zile, a declarat, miercuri, ministrul interimar al muncii, premierul Emil Boc.

„În doar două zile după intrarea în vigoare a Codului muncii şi intensificarea controalelor pentru combaterea muncii la negru s-au înregistrat 42.000 de noi contracte de muncă”, a spus Emil Boc, care a arătat că anterior se înregistrau în medie 10.000 – 12.000 de noi contracte de muncă.

După aprecierea ministrului interimar al Muncii, această situaţie reliefează eficacitatea Codului muncii, precum şi faptul că „controalele dispuse într-o manieră centralizată cu participarea Poliţiei, Jandarmeriei Gărzii Financiare şi Inspecţiei Muncii îşi arată roadele”.

„Suntem pe drumul bun”, a subliniat Emil Boc şi a arătat că prin încheierea contractelor de muncă 42.000 de oameni au „o garanţie în plus la sănătate, la şomaj şi un salariu conform legilor acestei ţări”.

În zilele de 2 şi 3 mai au fost efectuate 652 de controale la angajatori, aplicându-se amenzi în valoare totală de 8,2 miliarde lei vechi.

„Faptul că avem 42.000 de noi contracte de muncă este cel mai îmbucurător lucru”, a adăugat Emil Boc, precizând că aceste controale vor continua.

„Le-am transmis tuturor inspectorilor de muncă din ţară că principalul nostru obiectiv este să avem cât mai multe contracte de muncă şi, în subsidiar, aplicarea sancţiunilor contravenţionale şi, dacă este cazul, a celor penale”, a punctat premierul.

Totodată, Emil Boc a salutat decizia Curţii Constituţionale a României care a respins contestaţia de neconstituţionalitate la Legea dialogului social.

„Intrarea în vigoare a noii legislaţii, la care se adaugă aceste controale care au menirea de a-i descuraja pe cei care în continuare doresc să muncească la negru arată că există o singură cale de acum înainte: lucrul cu forme legale, înscrierea în REGISAL (Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor – n.r.) a contractelor de muncă şi plata obligaţiilor sociale către stat”, a mai spus Emil Boc.

Miercuri, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), premierul Emil Boc, care este şi ministru interimar al Muncii, a prezentat succint rezultatele analizei privind situaţia şomajului, stadiul legiferării unor acte normative, rezultatele controalelor referitoare la combaterea muncii la negru şi reducerea evaziunii fiscale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata