Guvernul a aprobat înfiinţarea profesiei de registrator comercial

Proiectul de lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului, aprobat miercuri de către Guvern, unifică actele normative referitoare la înregistrarea comercianţilor şi înfiinţează o nouă profesie, cea de registrator comercial, se arată într-un comunicat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Registratorul este învestit cu autoritate publică, fiind numit prin ordin al ministrului Justiţiei şi este supus unor exigenţe care să asigure competenţa profesională a acestuia, probitatea sa morală, independenţa şi imparţialitatea în analiza dosarelor şi în pronunţarea încheierii.

Întrucât corpul registratorilor comerciali este conceput ca integrat în sistemul ONRC, proiectul de lege propune o nouă configuraţie a structurii ONRC şi a oficiilor Registrului Comerţului.

O altă noutate adusă de proiectul de lege constă în reglementarea procedurii de control prealabil înregistrării în Registrul Comerţului efectuat de registratorul comercial, a condiţiilor în care încheierea registratorului poate fi contestată  în Justiţie şi a procedurii de soluţionare a contestaţiilor în faţa instanţei judecătoreşti.

Prin aprobarea acestui proiect de lege se finalizează, din perspectivă legislativă, reforma Registrului Comerţului, demarată în decembrie 2009 prin restrângerea rolului judecătorului delegat.

Pe termen mediu, respectiv doi ani de la data intrării în vigoare a legii, se prevede înlocuirea publicităţii prin „Monitorul Oficial” a actelor comercianţilor cu publicitatea prin „Buletinul electronic al Registrului Comerţului”, o platformă informatizată, uşor accesibilă publicului larg şi care presupune costuri mult mai mici pentru persoanele fizice şi juridice.

Noua reglementare preia soluţii ale legislaţiei comunitare de reducere şi/sau simplificare a formalităţilor de publicitate şi raportare impuse societăţilor comerciale, prin implementarea Directivei 2009/109/CE, ceea ce va aduce un plus de fluenţă operaţiunilor de restructurare a capitalului social şi va micşora costurile de susţinere a unei afaceri, se mai arată în comunicatul menţionat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.