În urmă cu 50 de ani şi 24 de zile după Gagarin, primul american a atins spaţiul

La trei săptămâni după zborul istoric al sovieticului Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spaţiu, i-a urmat Alan Shepard, în urmă cu cincizeci de ani, la 5 mai 1961, devenind primul american ce a efectuat o călătorie spaţială.

Alan Shepard, pilot de încercare al Air Naval în vârstă de 37 de ani, a fost lansat la bordul capsulei Freedom 7 a misiunii Mercury 3, de o rachetă Redstone de la Cape Canaveral în Florida, în dimineaţa zilei de 5 mai 1961.

Zborul lui suborbital peste Oceanul Atlantic, la o altitudine maximă de 187 de kilometri, nu a durat decât 15 minute, dar a fost crucial pentru continuarea programului spaţial al Statelor Unite, consideră istoricii.

Lansarea lui Freedom 7 cu Alan Shepard a fost programată iniţial în martie 1961, dar unele probleme tehnice au necesitat o amânare.

„Este interesant să ne întrebăm care ar fi fost direcţia programului spaţial american dacă Shepard ar fi zburat în spaţiu înaintea lui Gagarin, întrucât zborul acestuia din urmă l-a convins pe preşedintele John Kennedy să intre în cursa spaţială”, dezvăluie John Logsdon, fost director al Institutului de politică spaţială /Space Policy Institute/ al Universităţii George Washington.

În plus, preşedintele Kennedy se temea de un impact negativ în caz de eşec al acestui zbor retransmis în direct la televiziune la mai puţin de trei săptămâni după fiasco-ul american al debarcării în Golful Porcilor din Cuba, şi a ezitat înainte de a-l autoriza pentru 5 mai, reaminteşte istoricul, într-un interviu pentru AFP.

De asemenea, zborul lui Shepard a intervenit cu câteva zile înainte ca Kennedy să accepte recomandarea de a lansa programul Apollo, conceput pentru a trimite un american pe Lună înainte de sfârşitul deceniului 60.

Potrivit lui John Logsdon, „succesul misiunii Shepard a fost necesar pentru a lansa programul Apollo”, întrucât, consideră el, un eşec l-ar fi putut descuraja pe preşedintele Kennedy să îi dea undă verde sau măcar l-ar fi întârziat.

„Zborul lui Shepard a fost fără îndoială istoric”, chiar dacă el nu face obiectul unor mari sărbători, remarcă Stephen Garber, un istoric de la NASA.

Aceast zbor de 15 minute a permis să se demonstreze viabilitatea unor principii de bază ale zborului spaţial, care au deschis calea programelor Geminy şi Apollo. „Acest zbor a fost foarte important pentru ceea ce a urmat”, explică Garber, citat de AFP.

Dacă Gagarin a zburat pe orbită, efectuând un tur al globului şi zburând în total 108 minute, el era pasiv la bord, în timp ce pentru zborul său suborbital, Shepard a pilotat capsula şi a menţinut un contact radio constant cu centrul de control.

Alan Shepard, primul astronaut american, care şi-a încheiat cariera în calitate de contraamiral al US Navy, a fost de asemenea al cincilea om ce a pus piciorul pe Lună şi primul care a jucat acolo golf în cadrul Apollo 14 /31 ianuarie – 9 februarie 1971/, a treia misiune lunară.

El a murit de cancer în iulie 1998 la 74 de ani.

O ceremonie pentru a sărbători a cincizecea aniversare a primului american în spaţiu este prevăzută miercuri /ora locală n.r./ la baza aeriană Cape Canaveral cu şeful NASA, Charles Bolden, în prezenţa familiei Shepard şi a lui Scott Carpenter, un fost astronaut al programului Mercury.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.