Întrebare pentru CIA: Unde se grăbea nevasta lui Bin Laden?

– Lichidarea celui mai căutat terorist, Osama bin Laden, a lăsat în urma sa o serie de întrebări fără răspuns. Mai mult, autorităţile americane au schimbat versiunea oficială a filmului operaţiunii care a dus la prinderea liderului Al-Qaida, relatează Ziare.ro

Dacă iniţial a fost anunţat un „un atac fulgerător“, ulterior a fost făcut public faptul că preşedintele American Barack Obama şi-a acordat şaisprezece ore de gândire înainte de a da undă verde pentru raidul asupra complexului unde se ascundea Ben Laden.

Cea mai importantă întrebare este de partea cui a jucat Pakistanul în această operaţiune. CURIERUL NAŢIONAL anunţă că Statele Unite nu au avertizat autorităţile pakistaneze cu privire la operaţiunea împotriva lui Osama Ben Laden. Directorul CIA, Leon Panetta, citat de GÂNDUL, a explicat luni că pakistanezii „l-ar fi putut alerta“ pe Ben Laden. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a recunoscut că relaţiile dintre Statele Unite şi Pakistan sunt „complicate, dar importante“.

Totuşi ROMÂNIA LIBERĂ remarcă faptul că este incredibil faptul că bin Laden a locuit vreme de şase ani în acea clădire atât de bătătoare la ochi fără ca nimeni din armata pakistaneză să observe. La aproape 80 de kilometri nord de capitala Islamabad, oraşul Abbottabad este ferit de atacurile teroriste care au lovit alte părţi ale ţării. Este un cantonament militar din Pakistan, unde o mare parte din terenuri este controlată sau deţinută de armata pakistaneză sau militari pensionaţi. Toate acestea conduc la concluzia că de fapt bin Laden era ţinut acolo sub controlul statului.

Apoi nu prea este clar dacă Osama bin Laden era înarmat şi a ripostat în momentul în care a fost descoperit. Iniţial s-a anunţat că acesta a ripostat şi din acest motiv a fost imediat lichidat. Dar potrivit noii versiuni a Casei Albe, prezentate de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, acesta nu era înarmat în momentul în care a fost ucis de trupele SEAL.

Fiica în vârstă de 12 ani a lui Osama bin Laden, care s-a aflat printre cei şase copii salvaţi din vila din Abbottabad, le-ar fi spus anchetatorilor pakistanezi că forţele americane l-au capturat pe tatăl ei viu dar l-au împuşcat mortal în faţa membrilor familiei. Se presupune, potrivit ziarului ADEVĂRUL, că cea care a făcut aceste declaraţii este Safia, fiica cea mică a liderului terorist. În afară de recuperarea a patru cadavre ciuruite de gloanţe din complex, agenţiile de securitate pakistaneze au arestat două femei şi şase copii, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani.

CLICK susţine că Ben Laden a fost lichidat în faţa nevestei preferate, Amal al-Sadal, de 27 de ani, care a asistat neputincioasă la execuţia soţului ei. Aceasta după ce luni, principalul consilier al preşedintelui Barack Obama pentru combaterea terorismului, John Brennan, a declarat că bin Laden s-a servit de o femeie ca scut uman, deşi bin Laden măsura în înălţime peste 1,9 metri.

Dar Casa Albă s-a mai sucit odată, notează COTIDIANUL, şi a venit cu rectificarea: soţia lui Bin Laden „s-a grăbit“ spre primul american care a intrat în camera unde se afla familia sa şi a fost împuşcată în picior, dar a supravieţuit.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.