EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Ion Iliescu: Eu nu am fost impus de cineva, în ’89 eram un modest director de editură

Fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, a declarat miercuri (4 mai) că el nu a fost impus de cineva în evenimentele din decembrie 1989, când era „un modest director de editură tehnică”.

„Eu nu am fost impus de cineva. Eram un modest director de editură tehnică, cu 60 de salariaţi – 30 redactori şi 30 personal tehnic.

Sigur, eram cunoscut de-a lungul vremii de generaţii de tineri, de studenţi, mă cunoştea lumea. Se cunoşteau şi unele poziţii publice ale mele şi de dezavuare a cultului personalităţii. Dar, Revoluţia m-a propulsat în centrul unor mişcări şi lumea a cuplat în jurul meu”, a afirmat Ion Iliescu, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, „dacă nu ar fi fost o asemenea figură”, România putea cunoaşte situaţii mult mai dramatice, „de anarhie totală şi de desfăşurare a unor lucruri necontrolabile”.

„Deci, meritul CFSN-ului a fost acela de a fi catalizat simpatia populară şi toată societatea românească spre un proces nu simplu, se prăbuşea o lume, un sistem statal, o economie. (…) Au fost nişte oameni, adversari politici, care au vrut să deformeze locul şi rolul acestui individ Iliescu, care a apărut în fruntea ţării”, a completat fostul preşedinte.

La 20 de ani de la Revoluţia Română, Ion Iliescu spune că problema fundamentală pentru societate este că există mulţi oameni nemulţumiţi şi care „se simt într-o situaţie mai proastă decât erau pe vremea lui Ceauşescu”.

„Au dispărut locuri de muncă, pentru tineri problema integrării, s-au adâncit discrepanţele sociale”, a adăugat Iliescu.

Tot la 20 de ani de la Revoluţie, liderul de onoare al PSD spune că este totuşi prea devreme pentru a se caracteriza în profunzime procesul care a dus la transformarea din temelii a societăţii româneşti şi care a marcat trecerea de la un sistem totalitar la democraţie.

„Adică este procesul în sine, fundamental, atunci s-a prăbuşit o lume, un sistem care, spre şansa lor, alte ţări l-au cunoscut într-un cadru normal, firesc, raţional, evitând confruntările sângeroase.

Revoluţie de catifea cum au numit-o cehii, masă rotundă la polonezi, până şi bulgarii n-au avut astfel de probleme, în timp ce la noi, din cauza caracterului crâncen al dictaturii lui Ceauşescu şi obtuzităţii acestui individ şi lipsei de curaj şi a lipsei de atitudine civică a celor din jurul lui, la noi această transformare a cunoscut o desfăşurare sângeroasă, care a însemnat sacrificii umane.

Revoluţia Română a fost declanşată de o revoltă populară care exprima acumularea de nemulţumiri din societate. Sigur că au apărut elemente de confuzie, s-au împuşcat între ei colegi. În întunericul nopţii, era suspiciunea asta generală – teroriştii.

Adică, conceptul de terorist s-a aflat la existenţa unor oameni care trag în cine? În cei care s-au ridicat să schimbe situaţia din ţară. Dar, de fapt, în confuzia nopţii de 21 au tras unii în alţii fără noimă”, a detaliat fostul şef de stat.

Ion Iliescu mai spune că acum în privinţa Revoluţiei nu sunt decât răstălmăciri politice. „Cine contesta atunci CFSN şi nu numai atunci? Iliescu a devenit un simbol al celor care s-au ridicat împotriva lui Ceauşescu”, a adăugat fostul preşedinte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata