La evoluţia nefavorabilă a inflaţiei a contribuit scumpirea alimentelor şi carburanţilor, susţine guvernatorul BNR

Factorii ce au contribuit la evoluţia nefavorabilă a inflaţiei sunt majorările substanţiale ale preţurilor la mărfurile alimentare pe piaţa internă şi ale celor la carburanţi, a declarat joi, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„În ce priveşte factorii ce au contribuit la această evoluţie nefavorabilă, avem în primul rând şocurile adverse de natura ofertei. Ele au fost semnalate în raportul anterior ca riscuri şi, din păcate, s-au materializat în totalitate.

Este vorba de majorări substanţiale de preţuri la mărfurile alimentare pe piaţa internă, indicele nostru de preţuri de consum. Aceste majorări au urmat şocurilor adverse de pe pieţele externe şi unei situaţii mai puţin favorabile de pe pieţele interne. Al doilea factor a fost reprezentat de preţurile la carburanţi.

Am asistat la creşteri semnificative ale preţurilor şi cotaţiilor internaţionale la petrol, în contextul turbulenţelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi la majorarea accizelor interne. Aceste majorări şi eliminarea scutirii de accize pentru produsele energetice cu conţinut de biomasă au dus la scumpire”, a explicat Isărescu.

Acesta a subliniat că pentru temperarea presiunii inflaţioniste a acţionat persistenţa deficitului de cerere, fiind anticipată o atenuare treptată a influenţei la dezinflaţie a acestui factor, pe măsură ce economia îşi revine şi se instalează creşterea economică.

„Nu s-au semnalat până în prezent, şi ăsta e un lucru bun, încurajator, presiuni inflaţioniste din partea costurilor cu forţa de muncă. Creşterile salariale au fost sub creşterea productivităţii. Ne-a ajutat şi o apreciere a euro faţă de dolar, destul de moderată, de circa 4%”, a precizat guvernatorul BNR.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei, în trimestrul doi 2011, a depăşit estimările Băncii Naţionale, ajungând la 8,01%, faţă de 7,6% în februarie, ceea ce face posibilă depăşirea prognozei pentru sfârşitul anului, în cazul în care nu va fi reluat procesul de dezinflaţie în semestrul doi.

„Evoluţia recentă a indicatorilor macroeconomici relevă majorarea ratei anuale a inflaţiei la nivelul de 8,01%, în luna martie 2011, faţă de 7,6% în luna precedentă, din cauza materializării riscurilor de natura ofertei legate de creşterea semnificativă a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor evidenţiate în cadrul Raportului asupra inflaţiei din luna februarie 2011, în contextul accentuării presiunilor acumulate pe pieţele internaţionale ale materiilor prime”, a anunţat BNR.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.