Locuitorii din Abbottabad despre familia „Khan”, care îl ascundea pe Osama: „Erau vecini buni”

Misterioasa familie „Khan” din Abbottabad, alături de care trăia Osama ben Laden, era respectată de vecini, scrie Daily Telegraph în ediţia de miercuri.

Nimeni nu le-ar fi putut găsi vreo vină. Cei din familia Khan erau vecini buni, întotdeauna politicoşi şi cu o clasă deasupra celorlalţi. Vorbeau o paştună perfectă – limba zonelor tribale din Pakistan – cu un accent urban şi cultivat.

Erau atenţi să îşi plătească facturile la timp şi populari printre comercianţii locali. Femeile şi copiii veneau şi plecau, călătorind cel mai adesea într-un Suzuki roşu camionetă. Familia părea înstărită, iar localnicii aflaseră de la ea că îşi făcuse averea din afaceri cu aur.

Desigur, erau retraşi. Casa lor impunătoare din Abbottabad avea ziduri înalte, cu sârmă ghimpată. Nu au dat niciodată vecinilor numerele de telefon. În casă nu existau telefoane şi nici Internet.

Atunci când copiilor care jucau cricket le scăpa mingea în curte la familia Khan, acestora nu le era niciodată permis să intre să-şi recupereze mingile, primind în schimb 100 de rupii – aproximativ 70 de pence – drept compensaţie. Nimănui nu i s-a părut însă ciudat.

Vecinii au presupus pur şi simplu că şeful familiei – care s-a prezentat drept Arshad Khan – asemenea multor alţi oameni de afaceri din Pakistan, şi-a făcut duşmani puternici în drumul lui spre bogăţie.

Acum vecinii ştiu că secretul pe care familia „Khan” îl ascundea era Osama ben Laden şi că „domnul Khan” era unul dintre cei mai de încredere mesageri ai săi – Ahmed Abu Al-kuwaiti. Localnicii vorbeau marţi despre o familie aparent prietenoasă a căror dorinţă de a-şi proteja intimitatea a devenit acum brusc de înţeles.

Privind peisajul în care era situată casa, pare azi imposibil să ne imaginăm cum misterioasa şi distanta familie Khan nu a intrat în atenţia experţilor armatei pakistaneze pe probleme de securitate, faimoşi pentru paranoia lor, sau a serviciilor secrete.

Mai mult, noaptea trecută, fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf, a dezvăluit faptul că trecea regulat pe lângă clădire ori de câte ori vizita Abbottabadul. Pe de altă parte, casa fusese construită în mod clar pentru a zădărnici privirile curioase sau intruşii.

Nu existau balcoane – o caracteristică pe care o aveau aproape toate celelalte case din această parte a Abbottabadului – iar curtea avea garduri înalte, semânând mai degrabă cu o instituţie decât cu o casă în care trăia o familie.

Se împliniseră cinci ani de când „Arshad Khan” achiziţionase o parcelă izolată de teren într-o zonă bună a oraşului. El a angajat un antreprenor local pentru a construi casa şi le-a spus celor care au întrebat că veneau din Charsadda, un sat din apropierea Peshawarului.

Nu a existat nici o îndoială că familia era foarte bogată. Unii vecini au crezut că domnul Khan, un bărbat îngrijit, cu o mustaţă specific paştună, a făcut banii din afaceri cu valută.

„Khan” a povestit însă grădinarului, un binecunoscut personaj local, numit Nazar, că afacerile cu aur au stat la baza averii sale.

Dincolo de lipsa telefoanelor sau a conexiunii la Internet, casa nu avea nici măcar TV prin satelit – o trăsătură obligatorie pentru orice casă cât de mică din Pakistan. În plus, familia ardea gunoiul pentru a nu lăsa nicio urmă despre ce a consumat.

Vecinii au povestit că familia se deplasa foarte rar, şi atunci cu maşina, chiar dacă distanţele erau foarte scurte. Zarar Ahmed, 12 ani, unul dintre localnicii care au vizitat familia, a declarat că a primit de la aceasta nişte iepuri. „Aveau instalată o cameră la poarta de afară, pentru a-i putea vedea pe oamenii care intrau în casă”, a spus el. „Obişnuiam să mă duc la ei.

Avea două neveste, una vorbea araba, cealaltă urdu. Aveau trei copii, o fată şi doi băieţi. Mi¬au dat doi iepuri”, îşi aminteşte el.

Cu toate caracteristicile ciudate ale familiei, notează publicaţia britanică, aceasta nu a trezit suspiciuni printre locuitorii oraşului, poate pentru că familiile bogate din Pakistan refuză adesea să se amestece cu oamenii pe care îi consideră de origine inferioară.

Prin intermediul familiei „Khan” a acceptat, digerat şi interpretat lumea din afară Osama ben Laden. Cel mai temut terorist din lume era în întregime în mâinile acestei familii şi la mila sa.

Ultimii ani ai vieţii sale trebuie să fi fost înnebunitor de claustrofobici, scrie publicaţia. Familia Khan era în acelaşi timp protectoarea lui Osama, dar şi gardianul temniţei sale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.