EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Marea Britanie rămâne divizată în privinţa unei schimbări istorice a sistemului de vot

0

Sistemul politic din Marea Britanie – în vigoare din secolul al XIX¬lea – este plin de tradiţii şi puţin predispus la schimbări radicale.

Cu toate acestea, la 5 mai, alegătorilor li se cere pentru prima dată să ia în considerare schimbarea modului în care îşi aleg parlamentarii, scrie Deutsche Welle în ediţia de miercuri.

Marea Britanie va organiza joi (5 mai) un referendum la nivel naţional, solicitând alegătorilor să se pronunţe dacă doresc sau nu să shimbe sistemul de alegere a membrilor Parlamentului. Or, pentru o ţară care organizat ultima dată un referendum în 1975, campania pentru referendum a generat o controversă profundă între reformatori şi tradiţionalişti.

Pe de altă parte, deşi reforma electorală a constituit un subiect fierbinte pentru politicieni timp de zeci de ani, în condiţiile în care principalele două partide, conservator şi laburist, au sprijinit status quo-ul, părea puţin probabil că această problemă va fi vreodată dezbătută.

Singurul partid pentru care schimbarea sistemului electoral a constituit o prioritate a fost Partidul Liberal-Democrat.

Cu toate acestea, atunci când liberal-democraţii au fost aduşi în atenţie în calitate de partid-junior al unei coaliţii cu conservatorii, în 2010, problema reformei electorale a devenit condiţia-cheie pentru a „îndulci” pachetul de împărţire a puterii.

În cadrul sistemului actual First-Past-The-Post (FPTP), alegătorii au un vot, iar candidatul care câştigă o majoritate simplă de voturi într-o zonă devine parlamentar pentru circumscripţia respectivă.

Sistemul care încearcă să-l înlocuiască poartă numele Alternative Vote (AV) şi prevede ca alegătorii să aşeze candidaţii în ordinea preferinţei.

Candidatul cu cel mai mic număr de voturi este eliminat în primul tur, iar voturile acordate acestuia/acesteia urmează să fie redistribuite în funcţie de cea de-a doua alegere. Procesul continuă până când un candidat obţine cel puţin 50% din voturi.

Liderul liberal-democrat Nick Clegg a fost cel care i-a determinat pe conservatori să accepte organizarea acestui referendum, iar în prezent, datorită eforturilor intense ale unei echipe de militanţi şi voluntari, campania „Da pentru voturi mai echitabile” pare să mai recupereze în sondajele de opinie.

Cei care doresc să se spună ‘Da’ la referendum susţin că sistemul electoral din Marea Britanie este prost şi corupt. O naţiune sătulă de politică şi politicieni, după scandalul privind cheltuielile parlamentarilor, din 2009, este dornică să vadă o schimbare. Campania pentru ‘Da’ susţine de asemenea că britanicii trebuie să profite de singura oportunitate pe care o au pentru a face o schimbare.

Cu toate acestea, în pofida zelului ambelor campanii, reforma sistemului electoral nu pare una care stârneşte prea multă emoţie în rândul publicului britanic. „Publicul nu ştie nimic despre sistemele electorale, şi, sincer, îi pasă şi mai puţin” explică profesorul Robert Hazell de la University College of London.

Hazell adaugă că echipa care militează pentru ‘Da’ se luptă pentru a le explica oamenilor diferenţa dintre AV şi sistemul aflat în vigoare.

„Atunci când alegătorii nu înţeleg cu adevărat o problemă politică, ei îşi îndreaptă atenţia spre liderii politici pe care îi ştiu şi în care au încredere pentru a se orienta cum să voteze”, însă „în condiţiile în care liderii politici şi guvernul de coaliţie sunt împărţiţi pe această temă, alegătorii vor fi în continuare confuzi”, subliniază el.

„Dacă au dubii, alegătorii se vor agăţa de sistemul pe care îl ştiu, mai degrabă decât să rişte în privinţa a ceva ce nu ştiu”, adaugă profesorul.

Referendumul va avea loc la 5 mai, în aceeaşi zi ca multe alegeri locale, şi cu alegerile parlamentare pentru Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.