Mugur Isărescu: Inflaţia va intra în intervalul ţintit în primul trimestru din 2012

Inflaţia va intra în intervalul ţintit în primul trimestru din 2012 şi va avea o anumită creştere în prima parte a anului 2013, a declarat joi, la conferinţa de presă pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

‘Se va intra în intervalul ţintit în primul trimestru din 2012 şi vom rămâne acolo, cu o anumită creştere, şi în prima parte a anului 2013’, a spus Isărescu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în februarie să menţină ţinta de inflaţie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual şi să adopte o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a mai declarat că BNR va continua să monitorizeze piaţa şi nu va modifica atitudinea de până acum în politica sa monetară.

„Vom fim în continuare ulii”, a spus Isărescu, referindu-se la rolul BNR de supraveghetor al pieţei.

„Nu am relaxat politica monetară, nu am cedat la avalanşa de interpretări, când inflaţia îşi arăta colţii, că ar fi trebuit să reducem dobânda de referinţă, dobânda de politică monetară. Dobânda ne ajută în continuare în viitor. Astfel am menţinut dobânda de politică monetară la 6,25 la sută”, a spus guvernatorul Băncii Centrale.

În şedinţa din 3 mai 2011, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.