EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Pakistan, partenerul necesar

Premierul pakistanez, Yusuf Raza Gilani, a calificat uciderea lui Osama Ben Laden ca „o mare victorie” şi a ţinut să indice SUA drept singure responsabile. „A fost o operaţiune desfăşurată de SUA, nu avem detalii privind colaborarea forţelor pakistaneze la operaţiune”.

Acelaşi mesaj a fost transmis şi de MAE pakistanez, căruia facţiunea talibană nu a întârziat să-i răspundă: „Prima ţintă sunt liderii de la Islamabad, apoi americanii”, a avertizat purtătorul de cuvânt al grupării Tehrik e Taliban Pakistan (TTP), Ehsanullah Ehsan, notează miercuri ziarul ABC.

În iulie 2007 un grup de elevi de la Moscheea Roşie şi de la şcoala coranică /madrasa/ Jama Hafsa e Islamabad s-au ridicat cu armele timp de nouă zile luptând până la moarte împotriva armatei pakistaneze.

Comunitatea internaţională şi autorităţile pakistaneze şi-au dat atunci seama de uriaşa problemă care se năştea în zonele tribale ce leagă Pakistanul de Afganistan unde mişcările insurgente şi-au găsit sanctuarul şi unde, din 2001, serviciile secrete îl plasau pe Osama Ben Laden.

Partener indispensabil în războiul împotriva Afganistanului, Pakistanul a fost şi la vânarea lui Osama. De la venirea lui Barack Obama la Casa Albă, ajutorul financiar pentru a câştiga cooperarea Islamabadului a crescut, în paralel cu o intensificare în rândul populaţiei a sentimentelor antiamericane.

Mai întâi a venit aprobarea a 7,5 miliarde de dolari sub formă de ajutoare umanitare /construcţii de infrastructură rutieră, şcoli şi instituţii/.

A doua „injecţie” economică, în valoare de 2 miliarde de dolari şi aprobată la sfârşitul anului 2010, a fost destinată exclusiv forţelor armate. Acestea formează prima linie a frontului în aşa-numitul război împotriva terorismului, de când generalul Musharraf a optat să răspundă cu armele împotriva revoltei de la Moscheea Roşie.

Impulsionat de presiunea internaţională în faţa neputinţei NATO pe teritoriul afgan, Pakistanul a lansat, în 2009, o ofensivă fără precedent pentru a pune capăt sanctuarelor talibane şi a le Al Qaida în interiorul frontierelor sale.

De atunci, circa 4.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în această ţară asiatică care a devenit principala ţintă a atentatelor teroriştilor şi asistă la o înflorire a clasei talibane pakistaneze ce loveşte fără milă în interiorul frontierelor sale.

Islamabadul a dat undă verde atacurilor realizate de dronele americane Predator şi Reaper – capabile să lanseze rachete- iar numărul atacurilor din 2010 (89) le-a depăşit pe cele produse între 2004 şi 2009 (95) pe care le acceptă însă cu voce joasă când este vorba să le comunice populaţiei.

La fel se întâmplă şi cu controversata colaborare a serviciilor sale secrete (ISI) la lupta împotriva terorismului: în timp ce autorităţile vorbesc de „o implicare totală”, faptele arată că ele practică un alt joc pe tabla de şah geostrategică a regiunii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata