Prognoza de inflaţie pentru acest an revizuită în creştere la 5,1%

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat joi (5 mai) că pentru 2011 prognoza de inflaţie este de 5,1 la sută, iar pentru anul viitor prognoza este de 3,6 procente.

În luna februarie a acestui an, banca centrală a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru 2011.

Contribuţia cea mai mare la creşterea preţurilor în acest an o vor avea alimentele şi combustibilii.

Totuşi, guvernatorul a lăsat să se înţeleagă că prognoza de inflaţie pentru acest an ar putea fi depăşită deoarece aceasta „nu cuprinde majorarea, care se va întâmpla probabil în toamnă, a preţului la energia termică”.

„În următoarele luni vom avea chiar diminuări la preţurile alimentare şi nu o accentuare a majorării acestor preţuri.

Pe proiecţie apare o revenire a dezinflaţiei în vara acestui an, însă trebuie să ţinem cont că, deşi lunar vom avea creştere de preţuri chiar mai mici decât prognoza, dacă ne uităm în martie sau aprilie, la general s-ar putea să ne apropiem de acel opt la sută (n.r. cât a fost rata anuală a inflaţiei în martie – 8,1 la sută)”.

Potrivit graficului prezentat de BNR pentru acest an, 0,3 la sută din creşterea inflaţiei va proveni din tutun, 0,9 la sută din combustibili, 1,1 procente din preţurile la legume, fructe şi ouă, 0,8 la sută vor reprezenta preţurile administrate, iar două procente preţurile CORE 2 (fără preţuri administrate şi cele volatile).

Pentru 2012, prognoza de inflaţie este de 3,6 procente, din care 0,5 la sută reprezintă creşterea preţurilor la combustibili, 0,4 la sută – preţurile la legume, fructe şi ouă, 0,8 la sută – preţurile administrate şi 1,9 procente – preţurile CORE 3 fără tutun.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei în luna martie a acestui an a depăşit estimările Băncii Naţionale, ajungând la 8,01%, faţă de 7,6% în februarie, ceea ce face posibilă depăşirea prognozei pentru sfârşitul anului, în cazul în care nu va fi reluat procesul de dezinflaţie în semestrul doi.

„Evoluţia recentă a indicatorilor macroeconomici relevă majorarea ratei anuale a inflaţiei la nivelul de 8,01%, în luna martie 2011, faţă de 7,6% în luna precedentă, din cauza materializării riscurilor de natura ofertei legate de creşterea semnificativă a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor evidenţiate în cadrul Raportului asupra inflaţiei din luna februarie 2011, în contextul accentuării presiunilor acumulate pe pieţele internaţionale ale materiilor prime”, a anunţat BNR.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.