România şi Bulgaria vor adera la Schengen până în 2012: Operatorii de turism din Rusia nu sunt îngrijoraţi

România şi Bulgaria ar putea adera la zona Schengen până în 2012. Comisia Europeană consideră sigure graniţele externe ale acestor ţări, iar argumentele statelor speriate de incertitudinea din relaţia cu Republica Moldova şi de imigraţia romă – nefondate.

Pentru cetăţenii ruşi, care s-au obişnuit să se odihnească în staţiunile de la Marea Neagră din Balcani şi care deţin acolo proprietăţi, aderarea celor două ţări la Schengen nu schimbă nimic, sunt de părere operatorii de turism din Rusia.

Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a adoptat luni, prin majoritate de voturi, raportul Coelho care recomandă extinderea spaţiului Schengen, document ce arată că România şi Bulgaria au demonstrat că sunt suficient de pregătite pentru aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen într-o manieră satisfăcătoare.

Recomandarea va fi supusă la vot în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 6-9 iunie, iar o decizie finală va fi luată de Consiliul UE, care o va analiza la nivel de miniştri de justiţie şi de interne în perioada 9-10 iunie, explică cotidianul rus Gazeta.

Între timp, Bulgaria şi România au o atitudine optimistă. După cum a declarat săptămâna trecută, la Moscova, şeful serviciului consular al Ambasadei Bulgariei în Federaţia Rusă, Angel Georgiev, ţara sa mizează pe o decizie pozitivă din partea Parlamentului European şi Consiliului UE.

„Sperăm că o decizie pozitivă privind aderarea Bulgariei la zona Schengen să fie luată până la sfârşitul acestui an. La rândul său, Bulgaria şi-a onorat toate obligaţiile în acest sens”, a dat asigurări diplomatul bulgar.

Pe cetăţenii ruşi îi interesează în principal ce schimbări în regimul de vize vor surveni după aderarea celor două ţări la zona Schengen, subliniază Gazeta. Deocamdată, diplomatul bulgar nu a dat explicaţii precise în acest sens, afirmând doar că, odată cu aderarea, Bulgaria se va ghida în eliberarea vizelor de regulile corespunzătoare şi că nu este exclusă posibilitatea eliberării de vize multiple, cum fac deja Greciâ Spania sau Italia.

Potrivit secretarului de presă al Uniunii pentru Industria Turismului din Rusia, Irina Tiurina, Bulgaria, care se pregăteşte demult pentru aderarea la zona Schengen, şi-a adus deja regulile privind

eliberarea vizelor în conformitate cu cerinţele zonei, iar schimbări majore nu se prevăd. De asemenea, Tiurina nu vede motive nici pentru schimbarea politicii de preţuri în relaţia cu turiştii ruşi.

„În linii mari, se va schimba doar aceea că, odată cu eliberarea unei vize multiple pentru Bulgaria sau România, cetăţenii ruşi vor putea intra în toate ţările-membre ale zonei Schengen. Şi invers”, a spus Tiurina.

Operatorii de turism din Rusia intervievaţi de Gazeta nu se aşteaptă nici ei la complicaţii în regimul de vize cu România şi Bulgaria. În pofida existenţei unor cerinţe concrete ale zonei Schengen, nu există reguli unitare pentru toate consulatele şi fiecare cere propriile pachete de documente.

„Înainte, aderarea unei ţări la zona Schengen nu influenţa prea mult timpul de analiză a cererilor şi eliberarea vizelor”, povesteşte o sursă de informaţie din industria turismului. „De exemplu, Polonia elibera vize foarte simplu şi înainte /de aderare/, şi acum, practic într-o zi.

În schimb, viza cehă trebuie aşteptată între cinci şi zece zile, pentru că datele despre turist sunt verificate chiar în Cehia, iar consulatul ceh din Rusia nu poate face practic nimic fără o rezoluţie din Praga”, a precizat sursa pentru Gazeta.

În general, însă, totul depinde de fuxul de turişti: cu cât acesta este mai mare, cu atât se eliberează mai repede vizele.

„Vara spre Bulgaria este un aflux foarte mare /de cetăţeni ruşi/. Este vorba şi de turişti, şi de proprietari ruşi de imobiliare. Pachetul de documente necesare pentru eliberarea vizelor este destul de simplu şi poate fi obţinut în trei zile. Este puţin probabil ca odată cu aderarea Bulgariei la Schengen să se schimbe ceva /în relaţia acestei ţări cu turiştii ruşi/”, afirmă sursa de informaţie a cotidianului menţionat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.