România şi Bulgaria vor adera probabil încă în acest an la Schengen

Cu toată opoziţia recentă a Franţei şi Germaniei, România şi Bulgaria vor deveni probabil încă din acest an membre ale spaţiului Schengen. Şi comisia de resort din Parlamentul European a dat undă verde luni pentru deschiderea graniţelor pentru cele două state.

„Decizia nu este una neproblematică”, afirmă eurodeputatul austriac, Hubert Pirker (ÖVP), pentru ediţia de miercuri a cotidianului Die Presse.

Pirker şi-a bazat votul pozitiv pe un raport ţinut până atunci secret al unei comisii independente, care, în urma unor verificări minuţioase, a dat o notă bună stadiului de pregătire a celor două ţări pentru Schengen.

„Ambele ţări îndeplinesc toate criteriile tehnice. Fireşte, este discutabil dacă aceste criterii tehnice vor fi transpuse suficient în practică”, spune Pirker.

Deşi a existat recent rezistenţă din partea Germaniei şi a Franţei împotriva unei extinderi a zonei Schengen, aceasta se profilează totuşi pentru acest an. Cum preşedinţia ungară a UE ar vrea să încheie acest capitol, o schimbare de direcţie ar putea avea loc încă în iunie, la reuniunea miniştrilor de interne. Plenul Parlamentului European ar urma să dea, de asemenea, un aviz pozitiv în luna iunie.

Franţa şi Germania au avertizat de mai multe luni asupra unei extinderi rapide a spaţiului Schengen. Ele au criticat Bulgaria şi România pentru măsurile insuficiente în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. În ambele ţări există încă bande care se ocupă cu traficul de persoane.

Cu graniţele lor fragile cu Ucraina, Republica Moldova şi Turcia, România şi Bulgaria ar trebui să apere în viitor restul statelor Schengen de imigranţi ilegali şi traficanţi. Până acum nu li s-a acordat acest credit.

Deoarece nu mai există mijloace juridice pentru amânarea aderării la Schengen şi există încă rezerve din partea unor state membre, se caută deja căi de ieşire. Aşa, de pildă, ministrul francez de interne Claude Gueant a propus autorităţilor bulgare să fie trimişi poliţişti din alte state UE pentru securizarea graniţelor bulgare, în schimbul accederii rapide la Schengen. Conform presei, guvernul bulgar ar fi dispus la aceasta.

O nouă amânare ar putea, fireşte, să rezulte dintr-o revizuire a Acordului Schengen, cerută recent de Franţa şi Italia dacă statele membre nu îşi pot controla suficient graniţele exterioare. Comisia Europeană va prezenta miercuri propunerile sale în această privinţă. Primul ministru bulgar Boiko Borisov se aşteaptă ca aceste reforme să amâne din nou includerea ţării sale în spaţiul Schengen.

Între timp, Europol avertizează asupra noilor pericole aduse de afluxul de imigranţi ilegali din Africa de Nord. Într-un raport prezentat în Parlamentul European se spune:
„Situaţia instabilă din Africa de Nord provoacă îngrijorare, deoarece le oferă grupărilor teroriste noi mijloace prin care să introducă materiale şi membri în Europa”. Printre numeroşii refugiaţi din Tunisia şi Libia s-ar putea ascunde cu uşurinţă criminali, mai notează cotidianul austriac.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.