EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Rusia are obiecţii faţă de amplasarea elementelor antirachetă în România

0

Moscova rămâne în continuare îngrijorată de decizia unilaterală a Washingtonului şi Bucureştiului de a desfăşura interceptoare de rachete la fosta bază sovietică de la Deveselu, în pofida asigurărilor date de preşedintele României, Traian Băsescu, potrivit cărora este vorba de un sistem defensiv, ce nu prezintă vreo ameninţare pentru Rusia.

Rusia este îngrijorată, a declarat preşedintele Comisiei pentru politică externă a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Konstantin Kosacev, citat de cotidianul Vedomosti.

Proiectul fostului preşedinte american George W. Bush privind scutul antirachetă a fost revizuit şi SUA şi-au schimbat abordarea faţă de alte state, remarcă publicaţia rusă. Totuşi, dacă proiectul se va dezvolta în continuare fără Rusia, dar în state apropiate ei, Moscova va avea la fel de multe obiecţii faţă de actualul plan, ca şi faţă de precedentul, avertizează deputatul rus.

Pe de altă parte, redactorul Moscow Defense Brief, Mihail Barabanov, consideră că desfăşurarea de interceptori tereştri SM-3 (Standard Missile 3) în România este puţin probabil să ameninţe securitatea Rusiei, cât timp rolul acestora ar fi interceptarea, în perspectivă, a rachetelor iraniene cu rază medie de acţiune.

Elementele amplasate în România ar putea constitui o ameninţare pentru Rusia în cazul sporirii numărului acestora şi a unei creşteri calitative, a atras atenţia Barabanov.
Românii nu ascund împotriva cui sunt gata să se împrietenească cu americanii, titrează oficiosul Rossiiskaia Gazeta.

Ce anume intenţionează să facă în România soldaţii americani şi cât de multe rachete moderne vor aduce? Casa Albă preferă să nu vorbească deocamdată despre aceste aspecte. Dar prietenii lor (ai americanilor – n.r.) de la Bucureşti sunt destul de vocali.

Băsescu nu doar a anunţat că a convenit cu partenerii de la Washington detaliile amplasării elementelor sistemului american antirachetă pe teritoriul românesc, dar, preşedintele României a şi descris în detaliu paşii pe care cele două părţi îi vor face”, scrie cotidianul moscovit.

Ziarul face referire la o declaraţie de anul trecut a şefului statului român, potrivit căreia Bucureştiul nu se simte confortabil, ţinând cont de faptul că militarii ruşi se află nu departe de frontierele României, în Transnistria.

Să nu uităm de tentativele practic deschise ale conducerii române de a pune stăpânire pe Republica Moldova. Traian Băsescu nu întâmplător a amintit despre Transnistria în declaraţia sa despre Rusia. Oare nu din cauza aceasta preşedintele României se grăbeşte să povestească întregii lumi că politica externă română va ajunge peste câţiva ani sub o umbrelă rezistentă?”, se întreabă Rossiiskaia Gazeta într-un comentariu pe acest subiect.

România oferă o bază sovietică pentru scutul american antirachetă, scrie şi Komsomolskaia Pravda, relatând că baza Deveselu a fost construită în 1952 de specialişti sovietici şi utilizată de militarii români. În 2002 ea a fost închisă, iar vechile avioane „MiG” rămase pe teritoriul acesteia au fost scoase spre vânzare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.