Schengen, tot atât de departe ca şi acum şase luni

Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a adoptat luni seară raportul lui Carlos Coelho cu privire la extinderea spaţiului Schengen, potrivit căruia România şi Bulgaria au demonstrat că sunt suficient de pregătite pentru aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen.

Cu toate acestea, suntem tot atât de departe de Schengen cât am fost în urmă cu şase luni, scrie miercuri cotidianul Trud într-un editorial. Rădăcinile răului se numesc corupţia, criminalitatea, lipsa de securitate, justiţia proastă.

Chiar dacă am îndeplinit criteriile tehnice, nu vom fi acceptaţi din motive politice. Pentru că statele membre nu vor să aibă de-a face cu politicieni, funcţionari şi poliţişti corupţi sau cu un sistem judiciar care aplică standarde duble.

Problemele noastre pentru Schengen se vor apropia de sfârşit când se va încheia monitorizarea pe justiţie. Iar aceasta nu se va încheia atât timp cât evaziunea fiscală de 100 milioane de leva se pedepseşte prin impunerea unei amenzi de 20.000 de leva, mai scrie Trud.

Ziarul se referă la cazul omului de afaceri Hristo Kovaciki, care la data de 13 aprilie a fost condamnat de Tribunalul oraşului Sofia la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziunea fiscală de 100 milioane de euro (circa 50 milioane de euro).

Toţii ziarişti prezenţi în sală au anunţat atunci că sentinţa include şi confiscarea a 10 la sută dintre averea lui Kovaciki. La câteva săptămâni mai târziu însă, săptămânalul 168 Ceasa a scris că decizia instanţei care a apărut în scris nu prevede nicio confiscare, ci doar o amendă de 20.000 de leva (circa 10.000 de euro). Se presupune că judecătorul Alexandra Iordanova a schimbat sentinţa în perioada între pronunţarea acesteia în instanţă şi publicarea ei în scris.

Am demonstrat că aderarea la Schengen este într-adevăr o cauza naţională, afirmă europarlamentara Maria Nedelceva, într-un intervu pentru cotidianul Monitor. În opinia sa, majoritatea largă cu care comisia LIBE a aprobat raportul Coelho este o recunoaştere pentru activitatea guvernului şi pentru cea a instituţiilor care au contribuit la pregătirea tehnică de aderare.

Prin votul nostru am declarat că Bulgaria a îndeplinit criteriile tehnice şi că majoritatea parlamentarilor europeni recunosc că Bulgaria este gata să protejeze frontierele externe ale UE. Ceea ce am văzut în ultimele luni este că aderarea la Schengen reprezintă într-adevăr o cauză naţională.

Toţi cei trei europarlamentari bulgari din comisia LIBE au votat în favoarea raportului, subliniază europarlamentara care este membru al partidului GERB, aflat la putere în Bulgaria şi care face parte din grupul Partidului Popular European.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata