EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Autorităţile belaruse au găsit mijlocul de contracarare a crizei

Autorităţile belaruse iau măsuri active pentru a nu permite propagarea informaţiilor despre criza economică din ţară. Mass-media guvernamentale li s-a interzis să scrie despre situaţia cu valuta, creşterea preţurilor şi a şomajului, în timp ce înalţi funcţionari de stat afirmă că în ţară nu există criză.

Experţii acuză puterea belarusă de faptul că eludează problemele şi o atenţionează: în cel mai scurt timp, introducerea rublei ruseşti va deveni singurul panaceu pentru salvarea republicii, notează cotidianul rus Kommersant.

Administraţia prezidenţială a desfăşurat recent un seminar ideologic la care i-a convocat pe redactorii-şefi ai celor mai importante publicaţii de stat. Motivul seminarului l-a constituit preluarea de către aceste mass-media a declaraţiei făcute de preşedintele Comitetului de Statistică, Vladimir Zinovski, conform căruia în urma crizei valutare circa 600.000 de oameni şi-au pierdut obiectul muncii.

În principal, este vorba despre oameni care desfăşoară afaceri orientare spre import sau producţie: din cauza penuriei de valută, au fost stopate importurile produselor şi pieselor necesare. În timpul seminarului, jurnaliştilor li s-a recomandat în mod insistent să nu mai scrie despre cursul valutar, despre lipsa ei la casele de schimb şi despre creşterea preţurilor.

La atacul informaţional asupra crizei s-au raliat şi înalţi funcţionari de stat. Astfel, primarul Minskului, Nikolai Ladutko, a declarat că ‘în ţară există suficientă valută, în condiţiile în care populaţia deţine rezerve de 12-14 miliarde de dolari”.

Pentru a confirma aceste declaraţii, Ladutko a dezvăluit că în ultimul weekend ‘locuitorii Minskului au cumpărat 12 tone de frigărui şi 60% de ciocolata importată’.

Este adevărat că managerul unuia dintre hipermarketurile capitalei a declarat pentru Kommersant că, în comparaţie cu anul trecut, vânzările de carne au scăzut de patru ori, crescând în schimb cele de oase şi tacâmuri.

Cu toate acestea, primarul capitalei a fost sprijinit de preşedintele federaţiei sindicale, Leonid Kozik, care a declarat că cei 600.000 de oameni care au rămas fără lucru ‘nu doresc ei înşişi să lucreze’. Liderul sindical este convins că ‘aceşti oameni şi-au organizat o vacanţă prelungită de 1 mai‘.

Potrivit politologului Olga Abramova, cuvintele lui Kozik pot fi catalogate drept ‘o glumă proastă sau culmea cinismului’. În opinia sa, Republica Belarus intră într-o prelungită criză şi din acest motiv este vital să fie creat un comitet anticriză în frunte cu preşedintele ţării.

Situaţia de pe piaţa valutară a republicii devine într-adevăr tragicomică, apreciază Kommersant. În faţa caselor de schimb valutar se formează zilnic cozi kilometrice. Oamenii stau pe scăunele aduse de acasă, iau cu ei termosuri cu ceai şi mâncare. Sunt redactate liste lungi de persoane: nimeni nu vrea ca cineva să cumpere peste rând dolari, euro, ruble ruseşti sau grivne.

Experţii explică această panică prin preconizata prăbuşire a cursului rublei belaruse. Însă, nimeni dintre analiştii pieţei financiare nu poate să prevadă exact cât de mare va fi devalorizarea: de 200 sau 300%?

Potrivit analistului Aleksandr Muha, ‘intriga principală nu este dacă va exista sau nu devalorizare, ci cât de grabnică va fi aceasta’. ‘A doua problemă importantă este cum va fi această devalorizare: treptată sau bruscă’, a mai adăugat analistul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata