Sute de mii de români sunt acţionari fără să ştie la BMW, Mercedes, Orange, Louis Vuitton, Metro sau Carrefour

– Opt dintre cele nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II) şi-au publicat pentru prima dată de la lansare situaţia detaliată a investiţiilor.

Cei peste 4 milioane de români care contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele opt fonduri au aflat astfel după trei ani cum finan­ţează fără să ştie bănci britanice sau producători auto din Germania. Cele opt fonduri au investit circa 130 mil. lei în acţiuni străine, precum cele ale BMW, Daimler sau Louis Vuit­ton şi 308 mil. lei în obliga­ţiuni cor­po­ratiste, precum cele emise de băncile britanice Royal Bank of Scotland, Lloyds sau de Bank of Ireland.

În schimb, plasamentele celor opt fonduri pe Bursa de la Bucureşti erau de 300 mil. lei, cele mai mari investiţii fiind în acţiunile celor cinci SIF-uri, Petrom şi BRD, iar investiţiile în obligaţiuni emise de companii româneşti erau de 50 mil. lei. Două treimi din activele cumulate ale celor opt fonduri, adică circa 2,2 mld. lei, sunt plasate în titluri de stat româneşti, subliniază ZF.ro.

Până anul trecut fondurile de pensii nu au oferit informaţii detaliate cu privire la investiţiile realizate. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a obligat în acest an administratorii să publice de două ori pe an situaţia investiţiilor, după ce ZF a publicat în decembrie 2010 un articol despre transparenţa redusă a fondurilor de pensii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.