EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Toro Tibor solicită Tribunalului Bucureşti înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania

Fostul deputat UDMR de Timiş Toro Tibor, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor, a depus, joi, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de înfiinţare a unei noi formaţiuni politice, intitulate Partidul Popular Maghiar din Transilvania, ce îl are ca mentor pe europarlemantarul Laszlo Tokes.

„Laszlo Tokes este pe undeva mentorul acestui partid. Noi suntem mândri de acestă etichetă, că suntem partidul lui Tokes. Laszlo Tokes este o persoanalitate marcantă cu un set de valori, dar el fiind europarlamentar nu poate avea funcţii în partid”, a declarat Toro Tibor, pe treptele din faţa tribunalului.

El a explicat că a strâns peste 29.000 de semnături ale susţinătorilor partidului, inclusiv din afara Transilvaniei.

„Legea partidelor este aproape cea mai severă şi discriminativă din punct de vedere al înfiinţării unui nou partid din Europa. Impune strângerea a cel puţin 25.000 de semnături ale susţinătorilor din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti, respectiv minim 700 de semnături din fiecare judeţ.

Noi am reuşit să strângem 29.268 de semnături pe care le-am adus la tribunal. Suntem un partid popular şi pot să vă spun că avem un program-cadru, care pune accent pe reprezentarea ardelenilor, dar am strâns şi semnături de sprijin din judeţele din afara Transilvaniei.

Am mizat pe acele persoane, care doresc ceva nou, care nu au încredere în actualele partide reprezentate în Parlament, mai ales acele persoane care consideră că abordarea regională a politicii este importantă”, a spus Toro Tibor.

„Totul a început la 4 decembrie 2010, când Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, al cărui preşedinte este europarlamentarul Laszlo Tokes, a decis asupra necesităţii înfiinţării unui nou partid politic, popular, modern, european, dar în acelaşi timp să fie aproape de oameni. Un partid care nu are un buget mare, însă să reprezinte interesele comunităţii maghiare în primul rând, al ardelenilor.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, ca şi mişcare politico-civică, a sprijinit înfiinţarea acestui partid din punct de vedere logistic şi moral”, a adăugat Toro Tibor.

El a recunoscut că una dintre priorităţile formaţiunii este obţinerea autonomiei comunităţii maghiare, iar noul partid se doreşte o alternativă la UDMR şi Partidul Civic Maghiar.

„Diferitele forme de autonomie comunitară ale minorităţilor şi comunităţii maghiare figurează între priorităţile noastre (…) UDMR şi Partidul Civic Maghiar, cele două entităţi maghiare de pe eşicherul politic, pot să fie adversarii sau partenerii noştrii, depinde de ei.

Noi pornim cu ideea că încercăm să umplem un gol în reprezentarea politică a comunităţii maghiare, un gol care nu a fost absorbit de cele două formaţiuni. Acum 20 de ani, când s-a înfiinţat UDMR ca unică reprezentare a comunităţii maghiare, a reuşit să obţină un milion de voturi, iar la ultimele alegeri din 2008, acest sprijin a scăzut la sub 400.000 de voturi. Înseamnă că există o mare comunitate de oameni care este în afara comunităţii politice.

Scopul tuturor formaţiunilor maghiare este să mobilizeze această comunitate. Noi mizăm pe aceşti 600.000 de oameni şi încercăm prin toate mijloacele şi mai ales cu punerea în faţă a oamenilor curaţi, neşantajabili şi necorupţi, să aducem un suflet nou în reprezentarea comunităţii maghiare”, a încheiat Toro Tibor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata