Uciderea lui bin Laden va fi urmată de apariţia unor terorişti şi mai sângeroşi

Este puţin probabil ca uciderea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, să aibă o influenţă favorabilă asupra situaţiei destul de tensionate legată de terorismul internaţional, afirmă experţi ruşi intervievaţi de cotidianul rus Utro.

„Lichidarea liderului unei organizaţii teroriste nu a avut niciodată drept rezultat anihilarea organizaţiei propriu-zise. De regulă, acest lucru constituia un punct de pornire pentru formarea mai multor organizaţii noi”, afirmă directorul general al Centrului pentru Informaţii Politice, Aleksei Muhin.

În opinia politologului, există „o foarte mare probabilitate” ca riscul terorist să crească în întreaga lume. „Anihilarea lui ben Laden de către serviciile speciale americane constituie un element al campaniei electorale a lui Barack Obama.

La ce va duce din punct de vedere tehnic distrugerea liderului emblematic, care s-a transformat acum într-o legendă a uneia dintre cele mai vechi organizaţii teroriste? La apariţia mai multor noi organizaţii, care vor concura la statutul de lider şi, din acest motiv, vor fi mai violente”, afirmă Muhin.

De asemenea, expertul este de părere că, în timp, Al-Qaida va trece pe planul doi şi se va transforma mai mult într-o organizaţie ideologică, deoarece are acum un „martir” propriu, unul de rang înalt.

O părere asemănătoare are directorul Centrului pentru studii arabe şi islamice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, Aleksandr Filonik. „Există motive să credem că, în viitorul apropiat, mişcarea teroristă va cunoaşte un puseu de radicalism”, subliniază specialistul.

În schimb, arabistul Iuri Zinin consideră că, în ultimul timp, Osama ben Laden îşi pierduse din influenţă, iar Al-Qaida nu mai era atât de activă ca înainte. „Sunt puţin probabile acţiuni de

anvergură cu caracter de răzbunare. Astăzi, motivul principal de îngrijorare îl constituie Irakul, deoarece după intervenţia americană Irakul a devenit locul spre care s-au îndreptat foarte mulţi terorişti internaţionali, inclusiv din Al-Qaida.

Armata irakiană se află într-o stare de expectativă, pentru a putea preîntâmpina posibile acţiuni”, explică Zinin. Potrivit expertului, îngrijorate de posibilitatea producerii unor atacuri teroriste sunt şi autorităţile din Pakistan şi Afganistan.

„Un sistem de terorism internaţional ca atare nu există: parţial, această denumire artificială a fost pusă în circulaţie de fostul preşedinte american George W.Bush”, aminteşte redactorul-şef al revistei „Rusia în politica globală”, Fiodor Lukianov.

De aceea, în opinia sa, lupta împotriva „terorismului internaţionaľ este condamnată la eşec, pentru că trebuie luptat cu manifestaţii şi cauze concrete care duc la terorism.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.