EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Versiunea oficială a uciderii lui Bin Laden nu stă în picioare

0

Uciderea lui bin Laden este un act simbolic foarte puternic, dar dacă se analizează versiunea oficială a dinamicii raidului american există elemente îndoielnice, este de părere Karim Mezran, profesor de studii privind Orientul Mijlociu la Johns Hopkins University, expert în terorism şi cercetător al mişcărilor politice de matrice islamistă.

El nu este un teoretician al teoriei conspiraţiei, dar dinamica raidului în care a fost ucis „cel mai căutat om din lume” nu-l convinge deloc, relatează revista italiană L’Espresso, care i-a luat un interviu, publicat în ediţia de marţi.

Dintotdeauna, cadavrul inamicului este un trofeu de expus. Să ne gândim la corpul lui Che Guevara în Bolivia. De ce, mă întreb, nu avem imagini cu corpul lui Osama? Poate pentru că raidul nu a mers conform versiunii oficiale.

Un bin Laden în viaţă putea fi stânjenitor, putea dezvălui secrete privind relaţiile cu Pakistanul şi Arabia Saudită. Dar şi un Osama mort în acest fel nu este convingător”, a afirmat Mezran.

Expertul în terorism este categoric că Osama a murit, deoarece nu îl expui pe preşedintele SUA riscului unei păcăleli atât de colosale. „Să presupunem că nu este mort şi că poate peste o lună va face să circule un video în care vorbeşte şi afişează ostentativ un ziar american, cu o mulţime de date. Scandalul ar fi prea mare pentru Barack Obama”, spune Mezran.

În opinia expertului, pakistanezii ar fi putut să-l omoare şi cu siguranţă nu în ziua oficială a raidului, ci anterior. Acest lucru i-ar permite Pakistanului să se aşeze la masa negocierilor privind Afganistanul, dar fără a se expune, fără a-şi asuma responsabilitatea unei crime într-o ţară în care triburile au o mare greutate. Americanii au intrat în scenă mai târziu.

Nici povestea cu înmormântarea în mare nu stă în picioare. „Este adevărat că Islamul este extins, este posibil ca în Indonezia să existe obiceiul de a înmormânta astfel cadavrele, dar sincer nu am auzit niciodată vorbindu-se despre aceasta”, a ţinut să precizeze Mezran.

Întrebat ce se întâmplă acum cu proiectul Jihadului Islamic, expertul în terorism a explicat că există opinia potrivit căreia de ani de zile Al Qaida a devenit practic un brand.

„Pot fi liderul unui mic grup de extremişti în Mauritania apoi organizez un atentat şi dacă am pus brandul Al Qaida cu siguranţă va avea mai multă rezonanţă. În opinia mea, dincolo de această fragmentare, unde nu mai există un centru care să dea ordine şi directive, proiectul planului jihadist ‘globaľ al lui ben Laden a eşuat. Şi anume, acela de a folosi terorismul pentru a face propagandă ‘sultanatului’ mondial, pentru a convinge masele Islamului să treacă la jihad”, susţine expertul.

În opinia sa, această idee şi-a pierdut deja din atractivitate între 2002-2003. Acum, dinamicile care se agită în ţările arabe sunt foarte diferite. „Nu-mi place să vorbesc despre revoluţii, aş vorbi mai degrabă de revolte populare.

Nu cred că toate au puterea de a face ceea ce face o revoluţie, cu alte cuvinte să provoace o schimbare radicala a elitelor, a celor care deţin frâiele puterii” potrivit expertului. El este de părere că în acest haos terorismul nu dispare.

Dar Islamul radical ia două căi foarte diferite. Pe de o parte, mişcările politice islamiste, cum ar fi Fraţii Musulmani din Egipt, caută legitimitatea şi integrarea în societate, lucru care se întâmplă şi în restul comunităţii musulmane din Europa şi SUA.

Partidele religioase nu doresc să convertească creştinii, aşa cum se spune adesea. Mai degrabă doresc controlul asupra comunităţilor lor, umma. Şi pentru aceasta sunt dispuşi să medieze, să facă lobby.

Radicalii, iubitorii terorismului nu vor dispărea. O tendinţă a terorismului salafit este de a se autoizola de societate continuând să lovească periodic, aşa cum s-a întâmplat recent la Marrakesh.

Acest lucru poate sfârşi prin a uni interesele teroriştilor cu cele ale puterii stabilite, într-o dinamică asemănătoare cu cea a „strategiei tensiunii” din Italia în anii ’70. „Aceasta este în opinia mea dinamica cea mai interesantă care va fi pusă în practică în următorii ani în lumea arabă”, conchide Mezran.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.