EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Victor Ponta: PPMT – rezultatul unei înţelegeri între Traian Băsescu şi Viktor Orban

Liderul PSD, Victor Ponta, a susţinut joi că înfiinţarea noului Partid Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) este rezultatul unei înţelegeri între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

”Între Traian Băsescu şi Viktor Orban este o înţelegere împotriva României, înţelegere care presupune inclusiv susţinerea partidului condus de Laszlo Tokes, tocmai pentru a-l susţine împotriva UDMR şi a intereselor României”, a afirmat Victor Ponta,într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca.

În opinia liderului social-democraţilor, interesul celor doi este unul electoral.

”Orban a rămas singurul lui sprijinitor politic, iar pentru asta înţelegerea între Traian Băsescu şi Viktor Orban este evidentă, iar în această înţelegere un punct important este susţinerea partidului lui Laszlo Tokes.

Viktor Orban vrea să ia voturi din Transilvania pentru alegerile sale din Ungaria, iar Traian Băsescu îi foloseşte pe Viktor Orban şi pe Laszlo Tokes ca eventual să-i preseze pe cei de la UDMR să rămână la guvernare”, a spus Victor Ponta.

El a subliniat că PSD şi USL sunt deschise unei colaborări cu UDMR, dar exclude orice alianţă cu noul partid al maghiarilor.

”Dacă nu am exclus niciodată şi n-o să exclud o colaborare a USL cu UDMR, exclud colaborarea USL cu partidul dlui Laszlo Tokes”, a afirmat Victor Ponta.
Liderul PSD a susţinut că Viktor Orban a rămas singurul om politic din Europa care mai dialoghează cu Traian Băsescu.

”Traian Băsescu nu mai stă de vorbă cu nimeni în Europa, nu-l mai bagă nimeni în seamă, decât Viktor Orban, e prietenul lui, e cel care-i mai deschide uşi pe la Partidul Popular. (…) Orban a rămas singurul partener european al lui Băsescu; Merkel, Sarkozy, Franţa şi Germania, principalele ţări ale Europei, şi-au încetat practic orice relaţie cu România”, a afirmat Victor Ponta.

Fostul deputat UDMR de Timiş Toro Tibor, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor, a depus, joi, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de înfiinţare a unei noi formaţiuni politice, intitulate Partidul Popular Maghiar din Transilvania, care îl are ca mentor pe europarlamentarul Laszlo Tokes.

”Noi suntem mândri de această etichetă, că suntem partidul lui Tokes. Laszlo Tokes este o personalitate marcantă, cu un set de valori, dar el fiind europarlamentar nu poate avea funcţii în partid”, a declarat Toro Tibor.

Toro Tibor a recunoscut că una dintre priorităţile formaţiunii este obţinerea autonomiei comunităţii maghiare, iar noul partid se doreşte o alternativă la UDMR şi Partidul Civic Maghiar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata