Acordul Hamas-Fatah: Cunoscând „riscul războiului”, Israelul trebuie să-şi asume şi „riscul păcii”

Reconcilierea dintre Hamas şi Fatah, aflate înainte în stare de conflict, se încadrează foarte bine în actuala „primăvară arabă”: ea oferă şansa de a reanima procesul de reglementare a situaţiei din Orientul Mijlociu /OM/, proces intrat într-un punct mort.

Cu toate acestea, Israelul şi Occidentul trebuie să decidă ce atitudine să adopte pe viitor faţă de Hamas. În opinia cotidianului german Suddeutsche Zeitung, este nevoie de o atitudine pragmatică, nu de adversitate reflexă.

Schisma durează de patru ani şi o singură „bucată de hârtie” nu poate, desigur, acoperi „prăpastia” dintre Fatahul moderat, care, sub conducerea lui Mahmud Abbas, administrează Cisiordania, şi Hamasul islamist, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza.

Şi unii, şi alţii au mers la acest acord din convingerea că dezbinarea dintre palestinieni i-a adus într-un punct mort, în care ambele organizaţii sunt ameninţate să rămână în coada noii dinamici istorice. Adică, este vorba de fapt despre supravieţuirea Fatah şi Hamas.

În acelaşi timp, acest acord oferă şansa de resuscitare a procesului de pacificare din OM, consideră publicaţia germană. Dacă această şansă va fi folosită depinde nu doar de palestinieni, ci şi de Israel şi de întreaga comunitate mondială. Răspunsul Israelului nu trebuie aşteptat mult.

Guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu s-a opus încheierii acestui acord, lucru firesc, deoarece Hamas ameninţă statul evreu, iar până acum singurul mesaj al acestei mişcări l-au constituit „rachetele”. De asemenea, până la această oră SUA şi europenii au reacţionat extrem de precaut la respectivul acord de reconciliere Fatah-Hamas.

Totuşi, revoluţiile din lumea arabă îndeamnă la o nouă gândire, pentru că cei care stabilesc astăzi relaţii cu mişcarea egipteană „Fraţii musulmani” nu pot să-i ţină prea mult în izolare pe „fraţii palestinieni” ai acestora, este de părere ziarul german. Este timpul ca şi relaţiile cu Hamas să fie restabilite, deoarece izolarea lui, după cum a demonstrat trecutul, nu aduce decât stagnare, iar în cazul cel mai rău – o înrăutăţire a situaţiei.

De altfel, acest lucru este chiar în interesul Israelului, afirmă Sueddeutsche Zeitung, aplicând la Hamas vechiul proverb, conform căruia „pacea este încheiată nu cu prietenii, ci cu duşmanii”. Iar cei care cunosc foarte bine „riscul războiului” ar putea măcar o singură dată să-şi asume „riscul păcii”, conchide cotidianul german.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.