Analiştii financiari-bancari estimează o rată anuală a inflaţiei de 8,2%, în aprilie

Analiştii financiari-bancari din România estimează că rata anuală a inflaţiei s-a situat la 8,2% în aprilie, în timp ce rata lunară a fost de 0,5%.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care citează un sondaj intern realizat în rândul membrilor Asociaţiei, estimările referitoare la rata anuală a inflaţiei în luna aprilie a acestui an variază între 8,0% şi 8,4%.

Potrivit Băncii Naţionale a României, rata anuală a inflaţiei în luna martie a acestui an a ajuns la 8,01%.

Pentru finele anului 2011, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 5,3% (estimările variază între 5,0% şi 5,9%).

Citeste si:  Rata anuală a inflaţiei în 2012 a fost de 4,95%, sub ţinta BNR

Potrivit comunicatului, aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2011 sunt în creştere atât faţă de estimările de acum o lună (4,8%), cât şi faţă de cele de acum două luni (4,5%).

O schimbare importantă a aşteptărilor s-a înregistrat, însă, pentru finele anului 2012. Estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 4,5% (estimările variază între 3,6% şi 5,0%).

După creşterea spectaculoasă din luna anterioară (de la 3,5% la 4,1%) aşteptările privind rata anuală a inflaţiei de la finalul anului 2012 au continuat să urce plasându-se astfel şi mai mult peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale de inflaţie a BNR, de 3%.

Citeste si:  INS: Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în octombrie; inflaţia anuală a rămas la 1,88%

Opiniile membrilor AAFBR au fost exprimate într-un sondaj intern cu privire la rata inflaţiei din luna aprilie 2011, de la finalul anului 2011 şi de la finalul anului 2012.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008, care reuneşte în rândurile sale circa 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat joi că pentru 2011 prognoza de inflaţie a fost revizuită în creştere la 5,1 la sută, iar pentru anul viitor prognoza este de 3,6 procente.

Citeste si:  Mugur Isărescu: Inflaţia va intra în intervalul ţintit în primul trimestru din 2012

Şi în luna februarie a acestui an banca centrală a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru 2011.
Potrivit BNR, contribuţia cea mai mare la creşterea preţurilor în acest an o vor avea alimentele şi combustibilii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata