Avalanşă de rapoarte pozitive despre România

– Guvernatorul a lăsat de înţeles că o apreciere a monedei naţionale cu mult peste nivelul la care se află în prezent ar face mai mult rău economiei României

“ Nu credem că o apreciere a cursului este sustenabilă pe termen lung”, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Deşi oficialul băncii centrale a recunoscut că aprecierea din ultima vreme a monedei naţionale a ajutat instituţia pe care o conduce în lupta cu inflaţia, Isărescu a arătat şi reversul medaliei. “Este o asimetrie. Aprecierea acţionează asupra preţurilor cu o oarecare întârziere în timp ce deprecierea acţionează aproape imediat. Şi din acest motiv nu încurajăm o volatilitate ridicată a cursului de schimb”, a spus guvernatorul la prezentarea raportului asupra inflaţiei, relatează România Liberă.

Aprecierile substanţiale ale leului faţă de euro sunt, de multe ori, în strânsă legătură cu intrările de capital speculativ. Aceste intrări masive de valută care nu vin în economia reală ci în pieţele de bani nu sunt asimilate de economie şi, o dată retrase, provoacă deprecieri ale monedei naţionale cel puţin la fel de abrupte ca aprecierea pe care au provocat-o. Aceasta este una dintre temerile majore ale băncii naţionale.De mult nu am mai văzut o asemenea avalanşă de rapoarte pozitive asupra economiei României. Pentru banca naţională ele nu reprezintă un semn bun. Capitalurile volatile ne complică viaţa. Ne ajută pe termen scurt dar fac mai mult rău pe termen lung”, a spus Isărescu.

Loading...
Citește și
loading...
2 Comentarii
  1. cotoiul vasile spune

    Aprecierea de 4-5% a leului faţă de euro, în decursul a câteva zile, a produs pierderi de 100 milioane de euro, pe lună, exportatorilor, care sunt obligaţi să onoreze contractele în derulare, deoarece în caz contrar intră în penalizări faţă de clienţii externi”,….SIMILARITATE… Exportatorii elveţieni ar fi într-o situaţie mult mai bună acum dacă francul nu s-ar fi apreciat atât de mult în ultimii doi ani. Ar avea la fel de mult succes ca cei germani, deoarece sectoarele exporturilor sunt similar poziţionate în cazul ambelor ţări”, a declarat Alexander och, economist la UniCredit Group Munchen.
    . BNR a distrus economia, prin mentinerea dobinzii de referinta sus si prin politica de mentinere la cote inalte a leului, politici care au omorit total orice export si productie interna !

  2. mike spune

    Un articol care vrea sa dea o nota de optimism in catastrofa. Cand lucrurile merg bine nu e nevoie de aprecieri, dupa cum invers cand merg rau nu mai e nevoie de critici, se simte. un articol care e scris la comanda. Oare pe cine mai pacaleste?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.