Ce se va întâmpla cu recompensa promisă pentru capturarea lui Osama ben Laden?

Eticheta „decedať apare de luni alături de numele lui Osama ben Laden pe lista Programului de recompense pentru justiţie al Departamentului de Stat al SUA, care oferea pentru capturarea lui una dintre cele mai mari sume din istoria ţării, dar, după retragerea acestui nume de pe listă se pune o întrebare, şi anume, ce se va întâmpla cu această sumă, potrivit ediţiei de joi a cotidianului spaniol El Mundo.

Să laşi în aer 25 de milioane de dolari pare ceva nesăbuit, dar acest lucru este posibil, potrivit unui funcţionar al Departamentului de Stat, care a cerut anonimatul.

Complexa operaţiune care a condus la capturarea celui mai căutat om din lume a implicat atâtea surse şi agenţii diferite încât nu se poate vorbi de o singură persoană.

La aceasta se adaugă faptul că o mare parte din informaţii au fost obţinute de la deţinuţii din închisorile secrete ale CIA, mulţi dintre ei „suspecţi de terorism” care „nu par a fi destinatarii” unor cecuri milionare semnate de Washington, a recunoscut funcţionarul.

Cei care vor pune mâna pe aceste cecuri vor trebui să treacă printr-un „lung” proces care începe într-o agenţie implicată în anchetarea cazului – Departamentul Justiţiei, FBI sau CIA.

După evaluarea pistelor oferite şi a altor factori precum riscul pentru viaţa sursei care a oferit informaţia, agenţiile respective trimit una sau mai multe nominalizări secretarului de stat, Hillary Clinton, care trebuie să le aprobe.

Dacă anchetatorii ar anula acordarea recompensei, cele 25 de milioane ar rămâne în fondul rezervat de Departamentul de Stat pentru plata recompenselor privind capturarea unor terorişti şi a altor criminali şi, în ultimă instanţă, ar intra în bugetul agenţiei, a explicat funcţionarul.

Teroristul pentru care SUA oferă acum cea mai mare sumă – 25 milioane dolari – este Ayman al-Zawahiri, locţiitorul lui Osama ben Laden şi probabilul său succesor în fruntea Al-Qaida.

Cea mai mare recompensă din istoria ţării a fost de 30 de milioane şi i-a fost acordată unui cetăţean irakian care a oferit informaţii despre Uday şi Qusay Hussein, fiii dictatorului irakian Saddam Hussein, ucişi în 2003 într-un schimb de focuri cu forţe americane, adaugă sursa citată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.