EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Chinezii iau cu asalt sectorul energetic românesc

0

– Mai multe companii de stat din China vor să investească în domeniul producţiei de energie din România, în proiecte de peste şase miliarde de euro. Chinezii se vor implica în proiecte nucleare, în construcţia de noi hidrocentrale şi termocentrale, precum şi în modernizarea minelor de cărbune.

La finele lunii ianuarie, chiar în perioada în care patru dintre cei şase investitori europeni îşi anunţau retragerea de la Cernavodă, compania chineză de stat State Grid Corporation of China vizita Bucureştiul, manifestându-şi interesul pentru proiectul nuclear, estimat la cel puţin patru miliarde de euro.

„Statul român deţine acum, prin Nuclearelectrica, 85% din acţiunile EnergoNuclear, compania de proiect pentru reactoarele 3 şi 4.  Vrem să atragem alţi investitori privaţi, iar participaţia statului să scadă la 40%”, a declarat ieri Dragoş Popescu, directorul general al EnergoNuclear.

Un alt proiect uriaş, cel al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, în valoare de 1,3 miliarde de euro, a atras din nou peste 10 companii care vor să investească alături de Hidroelectrica, a precizat Bogdan Cojoc, director de dezvoltare al producătorului de energie hidro. Hidroelectrica vrea să păstreze 51% din acest proiect.

Atât oficialul EnergoNuclear, cât şi cel al Hidroelectrica au refuzat să nominalizeze companiile interesate, precizând că nu au fost încă definitivate criteriile de selecţie. Însă, din informaţiile deţinute de „Adevărul”, printre noii potenţiali investitori se numără companii din China, Franţa, Germania şi Statele Unite. Continuarea în Adevărul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.