Comandoul american a folosit o forţă excesivă în raidul asupra lui ben Laden

0

Comandoul american care l-a ucis pe liderul Al-Qaida Osama ben Laden a folosit o forţă excesivă, conform unor noi informaţii despre atacul de 40 de minute de duminică din Pakistan, relatează New York Times.

Potrivit unor noi detalii, raidul a fost haotic şi sângeros şi în cadrul acestuia s-a folosit o forţă disproporţionată, la atac luând parte peste 20 de membri ai trupelor speciale Navy Seal, care i-au asasinat rapid pe cei câţiva oameni care îl protejau pe ben Laden.

New York Times notează că, potrivit unor oficiali ai administraţiei americane, singurele focuri trase de către persoanele aflate în clădirea în care se ascundea ben Laden au avut loc la

începutul operaţiunii, când curierul de încredere al liderului Al-Qaida, Abu Ahmed al-Kuwaiti, a deschis focul din spatele unei uşi a unei case de oaspeţi adiacentă locuinţei principale.

După ce militarii din trupele Navy Seal l-au împuşcat şi ucis pe Kuwaiti şi pe o femeie din casa de oaspeţi, asupra americanilor nu s-a mai deschis deloc focul în timpul operaţiunii.

Aceste informaţii diferă de versiunea oficială a evenimentelor transmisă marţi de Pentagon şi citită de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, conform căreia membrii comandoului ‘au fost angajaţi într-un schimb de focuri pe parcursul întregii operaţiuni’.

Într-un interviu acordat marţi pentru PBS, Leon Panetta, directorul CIA a spus că ‘au existat câteva schimburi de când aceşti băieţi încercau să urce pe scările clădirii’.

Reprezentanţi ai administraţiei au spus că versiunea oficială a evenimentelor s-a schimbat în cursul săptămânii deoarece a fost nevoie de timp pentru completarea rapoartelor de după acţiune de către echipa Navy Seal.

Aceştia au adăugat că, deoarece s-a tras asupra trupelor speciale imediat ce acestea au aterizat în complexul rezidenţial, s-a presupus că toate persoanele din clădire erau înarmate. „S-au aflat tot timpul într-un mediu ameninţător şi ostil”, a spus un oficial american despre trupele speciale.

Când comandoul a intrat în clădirea principală, l-a văzut pe fratele curierului, despre care au considerat că se pregăteşte să tragă cu o armă, după care l-a împuşcat şi ucis. Apoi, în timp ce urcau pe scări spre casă, trupele speciale l-ar fi omorât pe unul din fiii lui ben Laden, Khalid, care se îndrepta cu arma spre ele, potrivit oficialilor.

Când echipa a ajuns la etajul de sus, a intrat în cameră şi l-a văzut pe Osama ben Laden cu un AK-47 şi un pistol Makarov la îndemână. L-au împuşcat şi ucis, rănind de asemenea o femeie care se afla cu el.

Odată încheiat schimbul de focuri şi Obama ucis, echipa a găsit şi confiscat circa 100 de stick-uri de memorie, dvd-uri şi cd-uri, precum şi 10 hard-disck-uri şi cinci calculatoare. În clădire se mai aflau teancuri de documente.

Casa Albă a refuzat să ofere alte detalii în legătură cu operaţiunea, spunând că noi informaţii ar pune în pericol capacitatea militară de a desfăşura operaţiuni secrete în viitor.

Preşedintele Barack Obama a decis miercuri, în urma unei dezbateri intense în cadrul consiliului său de război, să nu facă publice fotografiile cu trupul neînsufleţit al lui Osama ben Laden, deoarece acest lucru ar putea incita la acte de vionleţă împotriva americanilor şi nu ar reuşi să-i convingă pe sceptici că fondatorul Al-Qaida a fost omorât, potrivit unor oficiali ai Casei Albe.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.